Rinze van der Ploeg en burgemeester Jeroen Gebben poseren bij Skûlenboarch.
Rinze van der Ploeg en burgemeester Jeroen Gebben poseren bij Skûlenboarch. Foto: Ingezonden

Eerste kievitseieren in twee gemeenten

SKULENBOARCH - Rinze van der Ploeg (49) uit Kootstertille heeft vrijdag 23 maart het eerste kievitsei van Tytsjerksteradiel gevonden. Hij vond het ei om 14.40 uur nabij Skûlenboarch. Hij vond maandag ook het eerste van Smallingerland. De eieren blijven in de nesten.

Zaterdag 24 maart was er een kleine ceremonie aan de rand van het weiland vlakbij de Joost Wiersmaweg in Jistrum. Van der Ploeg ontving uit handen van burgemeester Jeroen Gebben het vindersloon van vijftien euro, een oorkonde en een attentie. Het ei was gecontroleerd door iemand van de Fûgelwacht.
Van der Ploeg vond maandagochtend om 7.20 uur het eerste kievitsei van Smallingerland, in een weiland bij Opeinde. Hij was samen met Albert Bekkema toen hij het ei vond. Beide heren waren dinsdag welkom bij burgemeester Tom van Mourik. Van der Ploeg kreeg een oorkonde van de Bond Friese VogelWachten (BFVW) uitgereikt plus een trofee. De zilveren trofee is gemaakt door edelsmid Anneke Reeder.

Remco Hamstra (29) uit Rottevalle vond zaterdag rond 18.00 uur het eerste 'ljipaai' van de gemeente Achtkarspelen, in een weiland tussen Surhuisterveen en Harkema. Remco is lid van vogelwacht Augustinusga/Surhuizum. Het eerste kievitsei van Friesland werd gevonden door Riemer Miedema (20) bij It Heidenskip. In gemeenten waar het eerste ei gevonden is, mag niet meer worden gezocht.