In het gemeentehuis in Drachten werden meteen na 21.00 uur stemmen geteld bij één van de stembureau's aldaar.
In het gemeentehuis in Drachten werden meteen na 21.00 uur stemmen geteld bij één van de stembureau's aldaar. Foto: Actief Media

Yntze de Vries (ELP) neemt voortouw

DRACHTEN - Lijsttrekker Yntze de Vries (Eerste Lokale Partij, ELP) is zaterdag voor Smallingerland begonnen met het leiden van coalitiebesprekingen. Hij had alle negen overige partijen die in de raad komen, hiervoor uitgenodigd.

Ze kwamen alle negen opdagen. Acht van de negen willen ook mee blijven praten. Alleen de SP ziet hier vooreerst van af. De overige acht partijen - naast de winnaar ELP - stonden er positief tegenover om verder in de procedure van (in)formatie te worden meegenomen, meldt De Vries.

"It wiene goede, dúdlike gesprekken", vat De Vries de bijeenkomst samen met de partijvertegenwoordigers. Het is vervolgens aan de ELP om een informateur te zoeken. "Wy hawwe al wat minsken op it each en dy binne ek al benadere. Ik hoopje dat wy tiisdei yn de rin fan de dei mear meidiele kinne."

Opvallend aan de definitieve verkiezingsuitslag in Smallingerland is dat er drie vrouwen met voorkeur zijn gekozen: Minke Heida (nummer zes op de lijst van D66), Lucienne Meinsma (nummer drie op de lijst van GroenLinks) en Dominique Rombouts (31 jaar, nummer drie op de VVD-lijst). Heida (71) heeft zich echter teruggetrokken, ze wordt vervangen door Rein Postma (22 jaar) van D66.