CDA Achtkarspelen zoekt informateur

BUITENPOST - De CDA-fractie van Achtkarspelen kreeg maandag van de overige partijen in de raad het groene licht om een informateur te zoeken. Die moet de eerste coalitiebesprekingen leiden.

Alle partijen (ook de twee nieuwe, PVV en GroenLinks) willen betrokken blijven bij de vervolggesprekken, concludeerde Jouke Spoelstra (CDA), die de bijeenkomst in de raadszaal leidde.
Iedere partij mocht eerst z'n reactie geven op de verkiezingsuitslag. (CDA: zes zetels, FNP 4, GBA 3, CU 3, PvdA 2, PVV 1, GL 1 en VVD 1). Lydeke Zandbergen (CDA) zei blij te zijn met de huidige cultuur van samenwerking in de raad. Tjibbe Brinkman (FNP) wil graag een "brede koƤlysje, fan CDA, FNP en in tredde partij." Hij en ook PvdA-er Sjon Stellinga vinden dat het beleid van de afgelopen paar jaar moet worden voortgezet. GBA is bereid bestuurlijke verantwoordelijkheid te nemen, zei oud-wethouder Max de Haan, die niet van plan is terug te keren in de raad. Toos van der Vaart (CU) bepleitte een raadsprogramma. Harrie Graansma (PVV) en Freddy Hoekstra (VVD) vielen haar even later bij en drongen aan op een 'zakencollege'.
Tjitske Veenstra (GroenLinks) is voor samenwerking en het zoeken naar oplossingen.