GD: ook nog 'gewoon' varen in Bûtenfjild

KUKHERNE - De nieuwe vaarroute voor sloepen en kano's tussen de Grutte Wielen en it Bûtenfjild moet voorlopig ook open blijven voor sloepen die op benzine- of dieselmotoren varen.

Dat bepleit de 'nieuwe' partij Gemeentebelangen Dantumadiel (GD) naar aanleiding van een werkbezoek aan het echtpaar Hans en Jittie Mozes, de directie van jachthaven en camperpark 't Eibertsnêst in Kûkherne.

"Langs de vaarroute wonen ongeveer vijftig eigenaren van bootjes met benzine- of dieselmotor", aldus Kees Wielstra van GD (ontstaan uit fusie van Dantumadeel '82 en Lagere Lasten Dantumadiel). "Als het aan het college van CDA, FNP en CU ligt, mogen die straks niet meer varen in het Bûtenfjild."
"Ook andere inwoners van de gemeente die regelmatig varen of vissen (op deze vaarroute; red.) zijn straks aangewezen op de beperkte actieradius van elektrische bootjes, terwijl de aanschaf van een elektrische boot (of motor) een flinke investering vraagt."

"Bootjes met benzine- of dieselmotoren gedogen"

Wielstra bepleit daarom een "heel geleidelijke overgang" naar het elektrisch varen. De vaarroute moet "de komende tien jaar goed in de marketing worden gezet, terwijl brandstofmotoren worden gedoogd." De provincie Fryslân meldt dat er 'positief wordt gecommuniceerd' voor het elektrisch varen en vooreerst niet wordt bekeurd bij 'fossiel' varen.