De raadsleden die afscheid namen. Eelke Hoekstra (zesde van links) en Lolkje Efdé (achtste van links) werden koninklijk onderscheidden.
De raadsleden die afscheid namen. Eelke Hoekstra (zesde van links) en Lolkje Efdé (achtste van links) werden koninklijk onderscheidden. Foto: Binne Kramer

Lintjes voor Lolkje Efdé en Eelke Hoekstra

BURGUM - Twee van de twaalf raadsleden die maandag afscheid namen van de gemeenteraad van Tytsjerksteradiel, zijn koninklijk onderscheiden. Lolkje Efdé-Kleefstra (VVD) uit Gytsjerk en Eelke Hoekstra (CDA) uit Eastermar werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Efdé-Kleefstra was twaalf jaar raadslid. Zij was onder andere lid van de accountantscommissie, van het presidium en tweemaal van de vertrouwenscommissie vanwege een nieuwe burgemeester. Zij is nog lid van het algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân. Ze wil nu meer tijd steken in haar andere hobby: het fokken van honden.

CDA-er Eelke Hoekstra was net als Efdé-Kleefstra twaalf jaar raadslid. Hoekstra was in 2010 voorzitter van de vertrouwenscommissie en een periode fractievoorzitter. Hij blijft directeur van christelijke basisschool De Reinbôge in Burgum en schrijft aan een boek over dynamisch groepsonderwijs.

Langstzittend raadslid Hessel Bouma (GBT, Gemeentebelangen Tietjerksteradeel) stopt na 28 jaar. Hij was ook vice-voorzitter van de gemeenteraad (bij afwezigheid van de burgemeester als voorzitter, of als die als portefeuillehouder het woord voerde). Bouma hoopt dat zijn partij in 2022 weer meedoet aan de raadsverkiezingen. Hij steekt vooreerst veel tijd in het leiden van zijn bedrijven.

Donderdag 29 maart begint om 16.30 uur de installatie van de nieuwe raad in Burgum. Alle 23 raadsleden leggen dan weer de eed of de belofte af, dat ze zich onafhankeiijk zullen opstellen en zich niet laten beïnvloeden door cadeautjes of beloften van derden. Wethouder Ellen Bruins Slot-Janmaat (PvdA) vervult voorlopig een dubbelfunctie: van raadslid én demissionair wethouder.