Echtscheiding: mediation is de beste
oplossing

DRACHTEN - 'Scheiden doet leiden', is een veelgehoorde uitspraak om het leed te beschrijven dat een scheiding kan veroorzaken. Voor veel mensen is een scheiding een emotionele gebeurtenis. Je raakt verwikkeld in een heftige strijd met de persoon waar je ooit nog zoveel vlinders voor voelde. Een onnodige strijd, die ogenschijnlijk alleen verliezers oplevert. Gelukkig kan het ook anders. "Bij mediation zijn er geen verliezers", zegt Ferdinand Ritskes van Gelukkig Uit Elkaar. "De belangen van alle betrokkenen staan centraal. De partijen staan naast elkaar en niet, zoals bij een advocaat, tegenover elkaar."

Bij echtscheidingsmediation ga je niet op zoek naar het conflict, maar naar de oplossing. "De partijen zijn daar prima toe in staat, ook als het huwelijk of de relatie ten einde is", aldus Ritskes. De mediator helpt om (weer) met elkaar te praten en probeert samen met de partijen tot goede (zakelijke) afspraken te komen, die voor alle betrokkenen, ook de kinderen, aanvaardbaar zijn. Daarbij wordt rekening gehouden met de gevoelens van allen. "Juist omdat alles samen wordt bepaald, zoals bij wie de kinderen gaan wonen, is de kans kleiner dat er later ruzie over ontstaat", geeft Ritskes aan.

In tegenstelling tot het regelen van de echtscheiding met een mediator, loopt een echtscheiding met advocaten vaak uit op een langdurig juridisch en kostbaar steekspel, waarbij het gaat om winnen of verliezen. De kosten van mediation worden in veel gevallen vergoed door de overheid, u betaalt dan alleen een eigen bijdrage van bijvoorbeeld
€ 53,- per persoon.

De mediator is een professionele, onafhankelijke derde, die duidelijke begeleiding en heldere informatie, geeft om partijen te helpen de scheiding goed te regelen. De mediator zorgt ervoor dat er geen afspraken worden gemaakt die juridisch niet mogelijk zijn. Een afspraak kan ook in de avonduren worden gemaakt. Een mediator kan goed luisteren, kan de wensen inventariseren en naar aanleiding daarvan behulpzaam zijn om keuzes te maken. Hij/zij komt met alternatieven als het gesprek vastloopt en probeert de positieve overeenkomsten tussen de wensen van de partijen vast te leggen. Tegelijkertijd heeft de mediator oog voor de invloed die familie en vrienden kunnen hebben. De mediator geeft de mogelijkheid, de rust en de ruimte om de scheiding op een goede manier af te handelen.

Convenant en verzoek bij rechtbank

"Wij zorgen voor het opstellen van het convenant en het indienen van het verzoek bij de rechtbank en begeleiden bij het opstellen van het ouderschapsplan", vertelt Ritskes. "Omdat wij ook financieel en fiscaal deskundig zijn, kunnen wij in een vroeg stadium de mogelijkheden doornemen met betrekking tot bijvoorbeeld de verdeling van de woning, de overname van de hypotheek, testamenten, belastingzaken, toeslagen, ondernemingen, verkregen schenkingen, etcetera. Ook kunnen wij een alimentatieberekening maken." Desgewenst wordt er samengewerkt met ervaren specialisten, zoals een kindercoach, fiscaal jurist, notaris en een coach. Bij samenwonenden zijn bovenstaande zaken ook van belang. Hoewel de scheiding dan niet via de rechtbank loopt, is het opstellen van een ouderschapsplan wettelijk verplicht als er minderjarige kinderen zijn.

Indien u het over veel zaken al eens bent, kunt u er ook voor kiezen om uw scheiding (grotendeels) online te regelen. Dit scheelt in de kosten en de scheiding kan binnen vier weken zijn afgerond. Kijk voor meer informatie op
www.GelukkigUitElkaar.nl of bel telefoon
0512 - 820 217.