'Doorstroomplekken' in gemeentehuis Drachten

DRACHTEN - Met ingang van 2019 wil de gemeente Smallingerland twee 'vaste doorstroomplekken' tot stand brengen voor mensen die vallen onder de Wet Banenafspraak. Gedurende twee jaar komt er 66.000 euro voor beschikbaar, oftewel 16.500 euro per jaar per doorstroomplek.

De Wet Banenafspraak en Quotering Arbeidsbeperkten (Wet BQA) is bedoeld voor zowel het bedrijfsleven als de overheden. Voor 2024 dienen 125.000 van deze arbeidsplaatsen tot stand te komen, waarvan 25.000 bij overheden. Smallingerland wil één doorstroomplek bij de afdeling Sociale Zaken en één die wisselt over verschillende afdelingen.

De volgende groepen komen voor zo'n doorstroomplek in aanmerking: mensen die onder de Participatiewet vallen en niet zelfstandig het wettelijk minimum loon kunnen verdienen; (ex-)leerlingen van het voortgezet speciaal onderwijs en van het praktijkonderwijs, als ze zich schriftelijk bij het UWV hebben gemeld; mensen met een WsW-indicatie (Wet sociale werkvoorziening); zogeheten Wajongers met een arbeidsvermogen; mensen met een Wiw- of ID-baan.
Het streven is mensen zo snel mogelijk te laten doorstromen naar een vaste baan.