Jongerenraad Achtkarspelen begint

BUITENPOST - Het maken van een 'profielwerkstuk' voor school over burgers en politiek was de aanleiding tot de vorming van een kersverse, zevenkoppige Jongerenraad in Achtkarspelen. Donderdag 15 maart werd de raad 'geïnstalleerd' in de vorm van een commissie van de echte gemeenteraad.

"Gevraagd en ongevraagd" mag de Jongerenraad advies uitbrengen aan de gemeente. Bovendien verplicht de gemeenteraad zichzelf, advies te vragen een de Jongerenraad, als (ontwerp-)besluiten invloed kunnen hebben op jongeren. De Jongerenraad wordt begeleid door de griffie van de gemeenteraad.

Vicevoorzitter van de gemeenteraad Lydeke Zandbergen verwelkomde de Jongerenraad donderdag in een korte, enthousiaste toespraak. Zij vertelde dat het allemaal was begonnen met het verzoek om een gesprek met haar voor het maken van een profielwerkstuk voor school over burgers en politiek. "Het bleef niet bij één gesprek. Als ex-docent blijf ik enthousiast als jongeren zich interesseren voor politiek. Van het een kwam het ander. En ziedaar: Achtkarspelen heeft een Jongerenraad, in de vorm van een raadscommissie. Met zeven personen nog wel."

Nog voor de installatie hadden de jongeren al een eigen voorzitter gekozen: Maya Nolles. Zij mocht daarom ook even kort inspreken bij de raadsvergadering, om het belang van de Jongerenraad te onderstrepen. Daarna werd de Jongerenraadsleden in de bloemetjes gezet.