V.l.n.r.: Ellen Bruins Slot (PvdA), Brigitta Meinema (GL), Douwe Hooijenga (CU), René Koster en Erwin Duursma (D66).
V.l.n.r.: Ellen Bruins Slot (PvdA), Brigitta Meinema (GL), Douwe Hooijenga (CU), René Koster en Erwin Duursma (D66). Foto: Actief Media

Slotdebat verkiezingen Tytsjerksteradiel

BURGUM - De politieke partijen in Tytsjerksteradiel verschillen niet heel veel van elkaar in standpunten. Toch zijn die verschilllen er wel. Presentator René Koster kreeg ze maandag in Glinstra State bij het slotdebat tussen zeven lijsttrekkers boven water.

Door Gerrit van der Meer

Dat gebeurde met één-op-éen-gesprekken aan de hand van stellingen. De eerste stelling: "Der is gjin plak foar yntensive feehâlderij yn Tytsjerksteradiel." Brigitta Meinema (GL) was het er mee eens: "Het moet hier niet worden als in Noord-Brabant." Haar 'opponent', nieuwkomer Erwin Duursma (D66) vindt dat er wel ruimte voor moet zijn. "D66 is voor ondernemerschap. dus ik zeg niet meteen nee."

"De belestingen binne te heech yn Tytsjerksteradiel", kreeg bijval van Dineke Wagenaar (VVD). "Yn Opsterlân is de ozb folle leger as hjir, mar de foarsjennings binne dêr net minder." Bruins Slot wees op de hoge kosten voor het sociaal domein, de jeugdzorg in het bijzonder. "De lasten moeten met de inflatie meegaan", vindt zij.

Een vrij fel debat was dat tussen Gelbrig Hoekstra (CDA) en Piet Reitsma (FNP). Hoekstra is vóór bouwen in de Hege Warren ten westen van de Sintrale As bij Burgum, Reitsma is tegen: "Wy hawwe der as FNP noait echt foar west. Boppedat binne der no nije demografyske sifers: de kommende jierren nimt it tal bern yn de gemeente fierder ôf."

Hoekstra stelt dat er tot 2035 geen krimp komt in Tytsjerksteradiel, maar dat er juist nog steeds vraag is naar woningen, niet alleen in Burgum, maar ook in de overige dorpen van de gemeente.
Douwe Hooijenga (ChristenUnie) viel Reitsma echter bij: "Wy moatte wake foar bline ambysje. Dit plan is tsien jier âld!"