De wethouders Jouke Spoelstra (links) en Klaas Antuma verkennen de Mieden.
De wethouders Jouke Spoelstra (links) en Klaas Antuma verkennen de Mieden. Foto: Binne-Louw Katsma

Aanleg natuur en fietspad in de Mieden

DROGEHAM - De aanleg van natuur ('blauwgraslanden') en van een fietspad in de Drogehamstermieden moet komend najaar beginnen. Het betreffende ontwerpplan is gezamenlijk vastgesteld door de gebiedscommissie Achtkarspelen-Zuid, de provincie Fryslân, Staatsbosbeheer en de gemeente Achtkarspelen.

Woensdag 4 april houden deze partijen een inloopbijeenkomst over de plannen en het proces. Ook kunt u uw mening, ideeën en wensen vertellen, in de Fakkel in Drogeham (Tsjerkebuorren 7), tussen 16.00 en 20.00 uur. U kunt binnenlopen wanneer het u uitkomt. Aanmelden is niet nodig.
Op de percelen van Staatsbosbeheer en de provincie komt een hoger waterpeil. Hierdoor ontstaan er mogelijkheden voor unieke natuur. In het gebied zijn al bijzondere blauwgraslanden. Door het verhogen van het waterpeil kunnen deze blauwgraslanden zich verder uitbreiden.
De peilverhoging zorgt ervoor dat de Jan Gerkeswei niet hoog genoeg boven het waterpeil zal liggen. Bovendien is, voor de rust in het natuurgebied, de ligging van deze weg midden in het gebied niet wenselijk. Het plan is om een fietspad aan te leggen, dat de Kromelle langs het Prinses Margrietkanaal met het Hossebos verbindt. Ook wordt gedacht aan een vogelkijkhut.