Bijna iedereen wilde zich laten horen. Scan de foto met de ActiefPlus-app een fragment van de volwassen raadsleden in debat, donderdag 15 maart. Zie ook de website van gemeenteraad Smallingerland.
Bijna iedereen wilde zich laten horen. Scan de foto met de ActiefPlus-app een fragment van de volwassen raadsleden in debat, donderdag 15 maart. Zie ook de website van gemeenteraad Smallingerland. Foto: Actief Media

Scholieren in debat in raadszaal Drachten

DRACHTEN - Vier 'politieke partijen' van leerlingen van groep 7 van openbare basisschool De Swetten in Drachten gingen maandagochtend ongeveenr een half met elkaar in debat in de échte raadszaal van Smallingerland.

"Ik bin posityf ferrast", zegt leerkracht Wilco de Groot na afloop. "Ek bern dy't oars wat minder gau de hân opstekke en meiprate, diene dat no wol."

Samen met de scholieren had hij het debat goed voorbereid. Eerst had De Groot tien stellingen bedacht, die de leerlingen wellicht zouden aanspreken. Daar mochten ze in eerste instantie - zonder overleg met elkaar - één uitkiezen. Daarna werd onderling op school gedebatteerd over deze stellingen. Uiteindelijk 'rolden' daar vier stellingen uit, waar meer of minder verschillend over werd gedacht. Ook ontstonden hierdoor 'automatisch' verschillende 'partijen'.

De leerlingen mochten zelf de namen van die 'partijen' bedenken. En net als bij volwassenen werden ze bovendien met afkortingen aangeduid. 'De Mensheid '18' werd D.M.'18. Mens en Dier kreeg M.e.D. als afkorting. P.A. 85 werd zelfs niet compleet uitgeschreven. "It hie wat te krijen mei de achternammen fan de partijleden", zegt De Groot. "En it getal 85 hie wat fan dwaan mei de leeftiden fan de bern." W.W.J. stond voor: Wat Willen Jullie.

Dat laatste was inderdaad voor deze fractie op zeker moment een vraag. Bij de voorbereiding hadden ze zich tegen één van de stellingen uitgesproken, maar in het debat leken ze plotseling voor te zijn. Er kwam op voorstel van de voorzitter (wethouder Ron van der Leck) een heuse 'schorsing' (debat werd even stilgelegd), zodat de fractieleden even onderling konden overleggen. Meester De Groot hielp hen er even bij.

De uitslag van deze 'raadsvergadering': de coffeeshops in Smallingerland mogen open blijven (alle 17 voor), roken in de winkelcentra van Smallingerland wordt niet verboden (meerderheid was tegen een verbod); afval in Smallingerland moet nog meer worden gescheiden (allemaal voor), en: er moet veel meer geld komen voor kinderen (ook van 12 tot 15 jaar): meerderheid voor.