De wandeltocht voert door het prachtige landschap van de Noardlike Fryske Wâlden
De wandeltocht voert door het prachtige landschap van de Noardlike Fryske Wâlden Foto: Fokke Frieswijk

Wandeltocht de Fryske Wâlden

EASTERMAR - De gemeenten in de Fryske Wâlden zijn rijk aan een verscheidenheid van cultuurhistorische elementen. Denk hierbij aan de grote variatie in cultuurhistorische landschapstypen, landschapselementen en monumentale gebouwen. In het kader van CH2018 brengt IVN de Wâlden dit cultuurhistorische erfgoed nader onder de aandacht bij een breed publiek.

Hiervoor heeft de stichting een bijzonder excursieprogramma samengesteld. Het programma omvat een tiental wandel- en fietsexcursies, waarin de deelnemers op pad worden genomen door het cultuurhistorisch landschap. Al wandelend en fietsend lezen deelnemers de cultuurhistorie van het landschap. Waarom zijn hier elzensingels, daar houtwallen of weer ergens anders een geheel open gebied zonder "smuk skaadzjend beamte grien"? Nog iets frappants, waarom liggen er rondom de Burgumer Mar vier essen (Noordermar, Sumar, Eastermar en Jistrum)? Daarnaast zullen ook monumentale panden in de routes worden belicht.

De eerste van de tien excursies wordt gehouden op zondag 8 april bij Eastermar van 10.00 tot 12.00 uur. Een wandeltocht door een sterk gevarieerd eeuwenoud cultuurhistorisch landschap. Aangeraden wordt om verrekijker en laarzen mee te nemen.

De start is bij het parkeerterrein tegenover it Betterskip, E.M. Beimastrjitte 69 Eastermar. Opgave verplicht en inlichtingen via Mirjam Frieswijk: 0512 – 472102 (18.00 - 20.00 uur). Deelname is gratis.