"Basisinkomen is zowel liberaal als sociaal"

DRACHTEN - Een 'echt' basisinkomen moet aan diverse eisen voldoen: bestemd voor iedereen vanaf 18 jaar, dus nĂ­et alleen op de armsten gericht. Het moet onvoorwaardelijk zijn, dus zonder tegenprestatie te vragen. Het moet hoog genoeg zijn om van te kunnen leven. En het moet individueel zijn.

Dit zei voorzitter Alexander de Roo van de Vereniging Basisinkomen donderdagavond als inleider van een debatavond over het basisinkomen. Dit was georganiseerd door PvdA, D66 en GroenLinks in Smallingerland. Volgens De Roo heeft een basisinkomen diverse voordelen ten opzichte van de huidige situatie. "De armoede wordt opgeheven. Je krijgt een ontspannen samenleving, want mensen worden niet meer gedwongen naar banen te solliciteren. De wetgeving wordt sterk vereenvoudigd. Je krijgt een nieuw sociaal stelsel, dat zowel liberaal als sociaal is. Je hoeft je eigen huis niet meer 'op te eten'."
Vanuit de zaal kwamen er vele vragen. Vooral het idee dat iedereen, zowel arm als rijk, er met een basisinkomen op vooruit gaat, zat sommige mensen dwars. De Roo zei dat er een 'alternatief' is: naast een individueel basisinkomen van 650 euro ook een huishoud-toeslag van 600 euro. "Dit is in Nederland wellicht politiek beter haalbaar."