Jan Pieter van der Velde (FNP) in gesprek met scholier Sije de Vries over roken en over jeugd.
Jan Pieter van der Velde (FNP) in gesprek met scholier Sije de Vries over roken en over jeugd. Foto: Actief Media

'Schaduwverkiezing' op Singelland Burgum

BURGUM - Morgen, donderdag 15 maart, worden op Singelland Burgum zogenaamde 'schaduwverkiezingen' gehouden. Alle leerlingen mogen dan deelnemen aan verkiezingen op school als voorbereiding op de gemeenteraadsverkiezingen.

Ter voorbereiding zijn enkele raadsleden en adspirant-raadsleden op bezoek geweest bij de derde klassen Geschiedenis van de school. De leerlingen konden vragen stellen en de politici vertelden over hun partij en standpunten in de gemeente Tytsjerksteradiel. Het doel is om jongeren meer te laten interesseren voor de politiek, opdat zij na hun achttiende verjaardag politiek bewust kunnen gaan stemmen.

Bovendien werden gisteren (dinsdag 13 maart) zeven vraaggesprekjes gehouden tussen scholieren en kandidaat-raadsleden van alle zeven partijen in Tytsjerksteradiel. Twee studenten van de NHL (Ilona van der Wal en Iris de Vries) filmden de gesprekjes. Die zullen via sociale media worden verspreid.

Scholier Erik Mook sprak met Douwe Hoekstra (GL). Mariska Wieringa (CDA) werd tweemaal geïnterviewd: eerst door Pieter Hessel Nijboer en daarna nog door Astrid Pruis. Scholier Gijs Jansma had een gesprekje met Peter van de Hoef (PvdA) over de bouw van (meer?) woningen in de gemeente.

Jelmer van der Feen wilde van Erwin Duursma (D66) weten wat er voor jongeren in de gemeente gebeurt. Die vraag (maar dan in het Fries) stelde Sije de Vries aan FNP-er Jan Pieter van der Velde. Douwe Hooijenga (CU) kreeg van Paul van der Weg de vraag hoe hij denkt over roken in openbare ruimten. Jeugdbegeleider Redmar Severein (Kearn) hield in de gaten of het allemaal goed verliep.

(Zie ook een filmfragment met de ActiefPlus-app).