Discussieleider Eelke Lok in gesprek met de lijsttrekkers van de politieke partijen.
Discussieleider Eelke Lok in gesprek met de lijsttrekkers van de politieke partijen. Foto: Ingezonden.

Politiek aan de tand gevoeld over sportbeleid

BURGUM - In een volle kantine op sportpark Het Koningsland opende vv Bergum-voorzitter Pieter Schols zaterdag het sportdebat, georganiseerd door de Burgumer voetbalverenigingen BCV en vv Bergum. Alle zeven lijsttrekkers van de politieke partijen in Ty tsjerksteradiel deden mee.

Dit unieke debat werd gehouden om het nut en de noodzaak van de (voetbal)sport te benadrukken en de belangen van sportverenigingen én de maatschappelijke belangen waar de gemeente invulling aan geeft, samen te brengen. Onder leiding van Eelke Lok, jarenlang politek redacteur én sportverslaggever bij Omrop Fryslân, werden de lijsttrekkers aan de tand gevoeld met een vijftal prikkelende stellingen. Na het voorlezen van een stelling, werd de lijsttrekkers gevraagd een rode of gele kaart op te steken om aan te geven of men het eens of oneens was met de stelling.

Vervolgens was het de taak van Eelke Lok om de lijsttrekkers uit te dagen hun standpunten te verwoorden. Hij deed dat op zijn welbekende 'Fryske' en 'humoristische' wijze. Daarmee zette hij de lachspieren bij het aanwezige publiek regelmatig in beweging.
Enkele stellingen waren 'Met een fusie van BCV-vv Bergum in het vooruitzicht is het logisch dat er twee kunstgrasvelden komen in plaats van 1,5'. 'De nieuwe Westermar moet de beste sporthal van Friesland worden' en: 'Het sportpark moet het hele jaar toegankelijk zijn en niet van 1 juni tot 1 september gesloten worden'.
De stellingen leidden tot verdeelde meningen en kritische geluiden, maar ook tot eensgezindheid en mooie praktijkvoorbeelden. De verdeeldheid ging met name over het faciliteren en financieren van meer kunstgrasvelden door de gemeente. Ook over de aanleg van kunstgrasvelden in het algemeen waren partijen verdeeld.

Eensgezindheid was er vooral over een multifunctionele en brede inzetbaarheid van een nieuw te bouwen sporthal, waarbij samenwerking tussen de gemeente, de verenigingen en burgers als van groot belang wordt gezien. Daarnaast waren partijen het eens over een heroverweging van de jaarlijkse sluiting van de sportvelden op het Koningsland gedurende de zomerperiode. Er zou meer gebruik gemaakt kunnen worden van het complex, zeker voor kinderen uit gezinnen die niet op vakantie kunnen gaan.

Partijen daagden verenigingen uit om de samenwerking met de gemeente te zoeken om hieraan een goede invulling te geven, waarna mogelijk een pilot kan worden georganiseerd. Na het beantwoorden van de laatste vraag uit het publiek werd het debat afgesloten door BCV-voorzitter Dirk van der Woude. Hij dankte de lijsttrekkers en gespreksleider Eelke Lok. En hij sprak de hoop uit op een goede samenwerking met de gemeente, om daarmee de ambities van de clubs en de binding en leefbaarheid binnen dorp en regio te realiseren en te versterken.

Op de foto v.l.n.r. Erwin Duursma (D'66), Dineke Wagenaar (VVD), Ellen Bruins Slot (PvdA), Gelbrig Hoekstra (CDA), Piet Reitsma (FNP), Brigitta Scheepsma (GrienLinks) Douwe Hooijenga (CU) en discussieleider Eelke Lok.