Thea Dijkstra, regiomanager van Elkander, onderdeel van de KwadrantenGoep, staat voor verpleeghuiscentrum De Hale in Damwâld.
Thea Dijkstra, regiomanager van Elkander, onderdeel van de KwadrantenGoep, staat voor verpleeghuiscentrum De Hale in Damwâld. Foto: Actief Media

Bewoiners De Hale in Damwâld verhuizen

DAMWALD - Voor 1 oktober 2018 verhuizen de cliënten van Elkander uit de kleinschalige woonzorglocatie De Hale aan de Nijewei in Damwâld. De KwadrantGroep, waar Elkander deel vanuit maakt, verlengt het huurcontract niet met Thús Wonen.

In samenspraak met de elf bewoners en hun familie wordt voor alle bewoners voor een geschikte woonruimte gezorgd. "It gebou De Hale is eins net geskikt foar ferpleechhússoarch", vertelt regiomanager Thea Dijkstra van Elkander. Zorg wordt steeds complexer, de afgelopen twee jaar nam de complexiteit ook toe, mede doordat mensen langer thuis (moeten) blijven wonen, zegt Dijkstra. "Wy wolle de bewenners de kwaliteit jaan dy't se fertsjinje."

Voor de bewoners worden in Talma Hoeve woonruimtes verbouwd en passend gemaakt voor hun zorgvraag. "De measte bewenners fan De Hale komme al regelmjittich yn Talma Hoeve, bygelyks om dêr meiïnoar te iten."

Voor de bewoners is samen met de lokale Cliëntenraad een verhuisplan opgesteld. Ook is er een begeleidingscommissie die toezicht houdt op de uitvoering. Eigenaar Thús Wonen van het De Hale zal een alternatief moeten zoeken voor het gebruik van het gebouw.
De nieuwe partij 'Sociaal Links' in Dantumadiel (bundeling van PvdA, GroenLinks en sympathiserende SP-ers) heeft in een persbericht geprotesteerd tegen te verhuizing. "Daarmee verdwijnt de verpleeghuiszorg uit een groot dorp als Damwâld. Verpleeghuiszorg voor de meest kwetsbaren in onze samenleving." Thea Dijkstra antwoordt: "Ik ha de minsken fan Sociaal Links hjir noch noait sjoen. Se hiene earst ek mei ús kontakt opnimme kinnen, om yn gesprek te gean oer de soarch." Bovendien is er volgens haar begrip bij gemeente en wethouders voor de keuze.