CDA-Kamerlid Harrie van der Molen bij RTV NOF op werkbezoek.
CDA-Kamerlid Harrie van der Molen bij RTV NOF op werkbezoek. Foto: Ingezonden

CDA: Meer geld naar lokale omroepen

DE WESTEREEN - Het kabinet moet in het belang van de democratie nu investeren in de lokale omroep. Als het te lang duurt, gaan de goede initiatieven die er nu zijn onderuit. Dat stelt het samenwerkings- en coördinatieorgaan voor de lokale publieke omroep NLPO.

De organisatie was maandag samen met een delegatie van het CDA in Noordoost Friesland op werkbezoek bij RTV NOF in De Westereen, waar momenteel 120 vrijwilligers actief zijn. Het pleidooi van Sybrand Buma voor meer geld voor lokale journalisten is bij de NLPO met enthousiasme ontvangen.
De CDA-politici kregen een rondleiding bij Streekomroep RTV NOF. Dat betrof Tweede Kamerlid Harry van der Molen uit Leeuwarden, en onder andere ook statenlid Maaike Prins en de lijsttrekkers Jan Jitse Visser (Dantumadiel) en Gelbrig Hoekstra (Tytsjerksteradiel). Men kreeg een kijkje in de keuken van de omroep en er werd gesproken over ambities van een lokaal toereikend media-aanbod en de daarbij passende organisatie en financiering. RTV NOF werkt samen met met RTV Kanaal30 aan een streekomroep en heeft ook een regionale samenwerking met Omrop Fryslân.
In het Regeerakkoord schrijft het kabinet dat het zich gaat beraden over de wijze van organiseren en financieren van de streekomroep. Daar is geen geld aan gekoppeld.