Wethouder Jos van der Horst onthult de naam van het Odensehuis, samen met de nabestaanden van Dirk Baron. Bekijk ook het filmpje via de app.
Wethouder Jos van der Horst onthult de naam van het Odensehuis, samen met de nabestaanden van Dirk Baron. Bekijk ook het filmpje via de app. Foto: Actief Media

Odensehuis Drachten krijgt naam 'Dirk Baron'

DRACHTEN - In het Túnhûs van Sûnenz werd afgelopen maandag een Odensehuis geopend. Iedereen die te maken heeft met dementie kan hier terecht. Het huis kreeg de naam 'Dirk Baron', naar de nieuwslezer, verslaggever en presentator van Omrop Fryslân Dirk Baron, die aan Alzheimer leed.

Het Odensehuis is een plek waar je jezelf kunt zijn. Waar niets moet en alles mag. En waar je bovenal begrip en steun vindt als je met dementie te maken krijgt. Mensen met (beginnende) dementie en naasten, zoals de partner, (klein)kinderen, mantelzorgers, buren en buurtbewoners. Iedereen is welkom. Elke maandag en donderdag van 10.00 tot 16.00 uur staat de koffie klaar.

Het Odensehuis wil een uitgestoken hand bieden zodra iemand wordt geconfronteerd met dementie. En het wil een plek zijn waar gezelligheid en betrokkenheid de boventoon voeren. Bezoekers kunnen er ook terecht voor advies en houvast, omdat het leven met dementie dagelijks om nieuwe aanpassingen vraagt. Het is een plek waar mensen met dementie en hun naasten in contact kunnen komen met lotgenoten, in een ongedwongen sfeer.

Het Odensehuis in Drachten is opgezet door een samenwerking van ZuidOostZorg, De KwadrantGroep en de Tao of Care en met nauwe betrokkenheid van de gemeente Smallingerland.

De opening bestond uit een aantal bijdragen van mantelzorgers en bezoekers van het Odensehuis Drachten. Ook wethouder Jos van der Horst van de gemeente Smallingerland, bestuurder Anke Huizinga, bestuurder van ZuidOostZorg en bestuurder Jan Maarten Nuijens van KwadrantGroep spraken op de bijeenkomst.

Odensehuizen zijn vernoemd naar de Deense plaats Odense, waar het eerste inloophuis voor mensen met dementie en hun mantelzorgers werd opgericht. Een plek waar mensen met dementie en hun naasten zich helemaal op hun gemak voelen. Waar mensen weten of met elkaar delen hoe dementie je dagelijks leven beïnvloedt. Hoe je ermee kunt leven. De nadruk ligt op de mens, niet op de dementie.