Scholen pakken zwerfafval aan

BOORNBERGUM - Gemeente Smallingerland heeft samen met NME de Naturij en IVN Fryslân lespakketten ontwikkeld over zwerfafval voor basisscholen. Op maandag 5 maart startte de eerste les uit dit project bij OBS De Finneblom in Boornbergum.

Aan het begin van de middag stond er een vuilnisauto bij de school om de kinderen te laten zien wat er met het afval gebeurt dat ze eerder op de dag hebben verzameld en gesorteerd. Wethouder Pieter van der Zwan nam een kijkje bij de aftrap. De chauffeur van de vuilniswagen liet de kinderen zien hoe vuilnis wordt ingeladen, vertelde wat met het restafval gebeurt en hoe de wagen werkt. Ook kregen de kinderen een filmpje te zien over het ophalen van vuilnis en maakten ze een tekening van de afvalinzameling.

Het zwerfafvalproject is opgestart in het kader van het actieplan Smallingerland Schoon dat de gemeente opstelde in de aanpak van zwerfafval. De focus ligt op zwervend verpakkingsmateriaal. Met het scholenproject willen ze jonge inwoners bewust maken van de impact van afval. Het project is bedoeld voor alle leerlingen van de basisschool. Naast OBS De Finneblom doen ook PCBO De Voorde en PCBO It Foarhus uit Drachten mee aan het afvalproject. Het lespakket bestaat uit een educatief afvalpad met opdrachten die kennis over en inzicht geven in afval. Daarna volgen vijf keuzelessen. Leerkrachten krijgen van het IVN en de Naturij een training aangeboden en er is lesmateriaal beschikbaar. Het lespakket is ook volgend schooljaar nog te boeken.