Rudmer Loonstra (links) is topscorer van VV Buitenpost met tien 
doelpunten.
Rudmer Loonstra (links) is topscorer van VV Buitenpost met tien doelpunten. Foto: Kiepie.nl

Regioclubs maken zich op voor ontknoping

HARKEMA - De winterstop is voorbij, maar gevoetbald is er de laatste weken niet of nauwelijks, door de invallende winter. Nu de tweede competitiehelft naar een climax gaat, is het tijd de balans op te maken van de regioteams.

Harkemase Boys heeft nog een paar wedstrijden tegoed en het zou goed uitkomen dat daarin punten worden gepakt. De Boys beleven tot nu toe een wisselvallig seizoen. De ploeg van trainer Henk Herder leek zich met een vierde plaats verzekerd te hebben van een positie in de subtop, maar daarna is Harkemase Boys afgezakt naar de twaalfde plaats in de derde divisie.

De strijd in de eerste klasse van het zaterdagvoetbal spitst zich toe op Drachtster Boys en VV Buitenpost. Op 24 maart staat in Buitenpost de kraker tussen de beide opponenten op het programma. Buitenpost heeft een uitgebalanceerd elftal. Robin Huisman de Jong en Rolf Dijk zijn versterkingen gebleken. Ze hadden geen vaste basisplaats bij Harkemase Boys, maar hebben bij Buitenpost hun draai gevonden. Be Quick Dokkum bivakkeert in de onderste regionen, maar toont herstel.

VV Bergum (zondag) wisselt goede resultaten af met tegenvallers. Trainer-coach Jan Bruin zal zijn ploeg ten koste van alles in veiligheid willen brengen in de eerste klasse. Het verschil met de hekkensluiter is maar vier punten.
In de tweede klasse is Broekster Boys titelkandidaat, hoewel Leeuwarder Zwaluwen nog zes punten voorsprong heeft. Opmerkelijk is het herstel van ONT, dat op rechtstreekse degradatie leek af te stevenen. Trainer Uilke Damstra zal in zijn laatste seizoen als hoofdcoach een tweedeklasser willen achterlaten. ONT heeft Wykels Hallum, VV Hardegarijp en SC Veenwouden in het vizier.

't Fean '58 heeft de titelkansen in eigen hand. De routiniers Willem van Kammen, Joost Nieuwenhuis en André van der Molen (elf doelpunten) zijn nog steeds van grote waarde voor de Feansters. VC Trynwâlden hoopt op betere tijden. De schamele zeven punten beloven weinig goeds voor de tweede competitiehelft.
VV Drachten en VC Trynwâlden zijn in de derde klasse zondag niet meer dan middenmoters. Voor VV Warga (1 punt) lijkt het doek al gevallen.

Net als 't Fean '58 probeert VV Rottevalle terug te keren naar het oude niveau, de derde klasse. Rottevalle moet dan wel afrekenen met koploper VV Veenhuizen. Friese Boys bungelt troosteloos onderaan met drie punten. Op dit niveau speelt zondag vierdeklasser ONB uit Drachten, nog niet zo lang geleden eersteklasser, een bijrol.
TFS uit Drachtstercompagnie is teruggekeerd naar de standaard vijfde klasse, maar de resultaten vallen tegen: drie punten en een doelsaldo van 12-84. In de vijfde klasse heeft VV Ternaard titelkansen, maar ook hier geeft de competitiestand een vertekend beeld.