Een speedboat op de Burgumer Mar is niet verboden, mits niet te snel wordt gevaren.
Een speedboat op de Burgumer Mar is niet verboden, mits niet te snel wordt gevaren. Foto: Archieffoto Actief Media

Nog geen snelvaren op Burgumer Mar

LEEUWARDEN - De gevolgen van het eventueel weer toestaan van snelvaren op de Burgumer Mar moeten (beter) worden onderzocht. Bovendien moet dit snelvaren worden bekeken als onderdeel van de totale waterport in Fryslân.

De gemeenteraad van Tytsjerksteradiel vroeg de provincie te kijken naar de mogelijkheden voor een pilot. Hierbij zou snelvaren overdag moeten worden toegestaan in een afgebakend gebied, buiten het broedseizoen. Het college van GS wil een brede watersportvisie voor Fryslân opstellen waarin snelvaren wordt meegenomen. Deze visie is een vervolg op de startnotitie 'Evaluatie Friese Meren Project'. In april legt het college de startnotitie voor aan Provinciale Staten.

Het snelvaren op de Burgumer Mar werd in 2003 door de provincie verboden, nadat er klachten kwamen over speedboten op dit meer. Die zouden zowel de overige recreanten - zoals zwemmers, zeiliers en sportvissers - als ook de natuur te veel hinderen.

Raadsleden positief

Enkele recreatie-ondernemers slaagden er in, de discussie weer op gang te brengen. De meerderheid van de gemeenteraad van Tytsjerksteradiel bleek vervolgens voorstander van het nemen van een (voorwaardelijke) proef.