Natuurlijk! Zonder suiker

DRACHTEN - Donderdag 15 maart geeft voedingsdeskundige Anne Marie Reuzenaar een lezing over suiker in Bibliotheek Drachten. Reuzenaar is auteur van de populaire boeken 'Natuurlijk! Zonder suiker' en 'Natuurlijk! Elke dag echt eten'. Haar nieuwe kookboek over goede en slechte suikers verschijnt begin 2018.

Wist je dat muesli vaak 6,3 suikerklontjes per 100 gram bevat? En in een 'gezond' drankje als Yakult 2,3 suikerklontjes per flesje zit? Reuzenaar, expert op het gebied van gezonde en eerlijke voeding, neemt je deze lezing mee in de wereld van suiker en laat zien hoe je etiketten op supermarktproducten moet lezen om suiker te vermijden. Inclusief een kopje koffie of thee met een suikervrije lekkernij.

Birgit Wienert, informatiespecialist en programmeur bij Bibliotheek Drachten: "Lekker eten en drinken, daar hou ik van. Het liefst kook ik met eerlijke, pure producten, omdat dit gewoon heel lekker is. Als je leest hoeveel verborgen suikers er in heel veel producten uit de supermarkt zitten, daar schrik ik van. Het boek van Anne Marie Reuzenaar was echt een eyeopener voor mij. Ik ben zeer benieuwd naar haar tips!" Kaarten voor deze lezing zijn te koop bij de klantenservice in de bibliotheek én online via de website www.bibliotheekdrachten.nl.

Donderdag 15 maart, 19.30 tot 21.30 uur Kosten bibliotheekleden € 6,- / niet leden € 8,-

Lezing historie cichorei

BUITENPOST - Voor donateurs en belangstellenden van de stichting Oud-Achtkarspelen wordt er op dinsdagavond 13 maart om 19.45 uur weer een lezing gehouden in het gebouw De Schakel, achter de Gereformeerde Kerk aan de Voorstraat 15 in Buitenpost.

De spreker is deze keer Oege Jan Leegstra. Hij komt aan het woord over de historie van de cichorei. Als voorzitter van het museum De Sûkerei in Damwâld vertelt hij ook het een en ander over het museum en het ontstaan van de cichoreiplant. Bent u geïnteresseerd, dan kunt u alvast een kijkje nemen in de leeszaal van de bibliotheek aan de Kerkstraat in Buitenpost. In de vitrines kunt u een onder andere een aantal gereedschappen bekijken, die met de cichorei te maken hebben.

De lancering van de nieuwe fotopagina op de website van de stichting Oud-Achtkarspelen bleek een enorm succes te zijn. Velen hebben op de foto's gereageerd en hebben uit hun eigen archief foto's toegestuurd. Inmiddels staan er al meer dan 4.000 foto's op de site van alle plaatsen uit de gemeente.

'Escape Room' met
buffet in Old Dutch

DE WESTEREEN - Het populaire concept 'Escape Room' is er nu in een spannende en vooral gezellige 'aan tafel'-variant. Je speelt dit spel bij Old Dutch in De Westereen.

Escape aan Tafel leent zich uitstekend voor zowel kleine als grote groepen. Het voordeel is dat je de hele tijd bij elkaar blijft en dat een mogelijk buffet als rode draad door het programma kan lopen. Het buffet kan ook vervangen worden door hapjes of andere versnaperingen. Het avontuur begint met een gedetailleerde briefing door medewerkers van Old Dutch, zodat iedereen weet waar ze zich bevinden en wat er verwacht wordt.

Daarna word je ingedeeld in teams, krijgt je je outfit aan en wordt er gestart met het eerste raadsel. Hierna kan een pauze of voorgerechtenbuffet volgen.

Na het buffet of de pauze ga je met je eigen team de strijd aan en los je de volgende serie raadsels, codes en puzzels op. Hiermee kun je punten scoren, maar ze ook verliezen. Een goede tactiek, teamwerk en het kraken van codes zorgen voor een stijgende spanning en nieuwe aanwijzingen. Na de eerste escape-ronde volgt dan het hoofdgerechten-buffet en de bekendmaking van de tussenstand. Dan hoor je welk team aan kop ligt.

Na het buffet volgt de spannende escape-finale en komt het aan op snelheid, de juiste links leggen en goed benutten van de aanwijzingen, om zo de ultieme code te kraken en de overwinning in de wacht te slepen. Tijdens het mogelijke dessert volgt de uitleg hoe het allemaal in elkaar zat en wordt het winnende team bekendgemaakt en uiteraard beloond met een prijs.

Cursus kruidenvakvrouw

NOARDBURGUM - KrûdWiizer, de Praktijk voor Kruiden en Natuurlijke Gezondheid in Noard burgum, start het voorjaar met een aantal interessante kruidenavonden en cursussen.

Op zaterdag 17 maart van 10.00 tot 16.00 uur geeft kruidenvakvrouw Tjitske Postma de cursus Energie van de maan. "Tijdens deze avond vertel ik van alles over de stand van de maan en hoe jij die in jouw voordeel kunt gebruiken. De stand van de maan beïnvloedt namelijk het groeien van kruiden én de emoties van de mens."

Tijdens de cursusdag kom je te weten wanneer je het beste met een dieet kunt beginnen, wat het beste moment is om de ramen te zemen, op welke dag je de boekhouding kunt doen, wanneer je bomen kunt snoeien, planten water kunt geven en wanneer je het beste kunt stekken, zaaien en oogsten."

Op zaterdag 31 maart van 10.00 tot 16.00 uur geeft kruidenvakvrouw Tjitske Postma de cursus Signatuurleer. "Uiterlijke kenmerken van planten en kruiden geven aan waarvoor zij bij mensen kunnen worden ingezet, dat heet Signatuurleer", legt Tjitske uit. "Een harig kruid heeft bijvoorbeeld een bepaalde werking op huid en slijmvliezen. De kleur oranje bij een bloem heeft ook een betekenis, evenals het opkomen van kruiden in jouw tuin die je niet zelf gezaaid hebt; dat vertelt namelijk iets over jou. Bijzonder hè? Dit en nog veel meer kom je te weten op deze cursusdag."

De cursusdagen vinden plaats bij de KrûdWiizer aan het Smidspaed 7 in Noardburgum. Parkeren doe je aan het Marijkepaed, de ingang van de KrûdWiizer is tegenover Marijkepaed 59.
Meer informatie of opgeven kan via tel. 0511-475763, info@krudwiizer.nl of www.krudwiizer.nl

Fruitboom snoeien

LEENS - Hebt u een of meerdere fruitbomen of bent u liefhebber van oude fruitrassen? Speciaal voor hen wordt op 17 maart een cursus fruitboom snoeien op Landgoed Verhildersum gehouden.

De unieke boomgaard van Landgoed Verhildersum heeft ongeveer 135 oude fruitboomrassen en is daarmee onderdeel van het museale groene erfgoed van Verhildersum. Een goede oogst komt echter niet vanzelf. Daarvoor is onderhoud nodig, zoals de voorjaarssnoei. De cursus wordt gegeven door pomoloog Harry van der Laan. Er zal gestart worden met de theorie, waarna iedere deelnemer de theorie in de praktijk mag brengen in de boomgaard.

De cursus start 10.00 uur in de museumboerderij en duurt tot circa 15.00 uur. Deelname kost € 25 per persoon. Graag eigen snoeimes meenemen. U kunt zich nog aanmelden tot 12 maart, door te mailen naar: info@verhildersum.nl