Kramer: proef 'strekken' buslijnen gaat door

LEEUWARDEN / MARRUM - Gedeputeerde Johannes Kramer (FNP) zet de proef met het 'strekken' van de buslijnen 51 en 54 door. Dit ondanks protesten uit de dorpen waar de bussen dan niet meer in de centra komen.

Dit zei Kramer maandagavond in het tv-programma 'Polytburo' van Omrop Fryslân. Vooral Doarpsbelang van Gytsjerk (lijn 51) is fel tegen de proefneming. Ook Doarpsbealng Marrum-Westernijgtsjerk (lijn 54) schaarde zich bij dit protest. Gytsjerk vreest onveiligheid op de Trynwâldster dyk. Marrum vindt dat teveel reizigers extra reistijd kwijt zijn.

Kramer verwacht dat de nieuwe werkwijze juist meer reizigers meer comfort biedt en dat de veiligheid in de dorpen erdoor vergroot wordt. Want de bussen mijden de vaak smalle straten in de dorpskernen. Reizigersorganisatie ROCOV-Fryslân viel hem bij.

Doarpsbelang Marrum-Westernijtsjerk probeerde vorige week met een open biref aan de gedeputeerde en aan Provinciale Staten de proef nog tegen te houden. De proef wordt uitgevoerd door vervoerbedrijf Arriva, maar de provincie is de 'regisseur' en bepaalt of later ook of de proef al dan niet geslaagd is en een vervolg krijgt.