Cliëntenraad niet blij met Overheids BV

DRACHTEN - Het onderbrengen van de sociaal domein-taken van de gemeente Smallingerland in een Overheids BV brengt meer na- dan voordelen met zich mee.

Daarom is het verstandig het besluit hierover uit te stellen tot na de raadsverkiezingen van 21 maart. Dat was kort gezegd dinsdagavond de boodschap van voorzitter Anton Meijerman van de Cliëntenraad Smallingerland (CRS).

Het college wil het uitvoeren van wettelijke sociaal domein-taken op afstand zetten. Dan dreigt de gemeente minder of zelfs onvoldoende zicht te houden op de uitvoering van die taken, vindt de CRS-voorzitter. Bovendien is het dan nodig dat waterdichte afspraken tussen de gemeente en de Overheids BV worden gemaakt. Dat leidt tot extra regels, waar de cliënten de dupe van kunnen worden, vermoedt hij.
Meijerman vraagt zich bovendien af, of de sociaal domein-taken juridisch gezien wel in een BV mogen worden ondergebracht. Hij verwijst naar een uitspraak van de Raad van State over Prorail en noemt vier verschillende aspecten, waarom er onvoldoende reden is voor de keuze van een Overheids BV.

"Betrek Cliëntenraad bij vervolg"

Bovendien ontbreekt volgens hem een afweging specifiek op het terrein van Werk en Inkomen. De effecten van dit op afstand zetten dienen eerst in beeld te worden gebracht, vindt de CRS.
De Cliëntenraad heeft geen formeel advies kunnen uitbrengen, was daar ook niet om gevraagd. De CRS adviseert nu het besluit uit te stellen tot na de raadsverkiezingen en de CRS te betrekken bij vervolgstappen.