De Slimme Handen Klas richt zich op de ontwikkeling van 
technische kennis en vaardigheden.
De Slimme Handen Klas richt zich op de ontwikkeling van technische kennis en vaardigheden. Foto: Ingezonden

Slimme handen in de klas

BURGUM - Op scholen lopen naast 'denkers' ook 'doeners' rond. Voor deze laatste groep zijn CSG Liudger, locatie Burgum en PCBO Tytsjerksteradiel dit schooljaar gestart met de 'Slimme Handen Klas'. Een klas bedoeld voor leerlingen die vooral veel leren door te doen.

In het technieklokaal van CSG Liudger, besteedt docent Techniek Robert Verlaak veel aandacht aan de ontwikkeling van de technische kennis en vaardigheden van de basisschoolleerlingen. De leerlingen werken met een 3D-printer, tandwielen en elektronica.

Talenten en interesses

Adelien Buruma, van PCBO Tytsjerksteradiel: "Onze scholen sluiten zoveel mogelijk aan bij wat leerlingen nodig hebben in hun ontwikkeling. Dat betekent niet alleen dat kinderen leren op hun eigen niveau, maar ook werken aan hun talenten.
Tijdens de lessen is er ruimte voor ontdekken, experimenteren en ondernemen. Doordat wij hierin samenwerken met CSG Liudger, kunnen we leerlingen één dagdeel in de week lessen aanbieden die aansluiten bij hun interesse."

Samen zoeken naar oplossingen

Robert Verlaak is enthousiast: "Deze leerlingen zijn heel handig en willen zich graag verder ontwikkelen. In de les werken zij zelfstandig; het gaat erom dat de leerlingen zelf aan de slag gaan, elkaar helpen en samen oplossingen zoeken voor uitdagingen waar ze voor komen te staan."