Earnewâld hoopt op dit weiland woningen te kunnen bouwen.
Earnewâld hoopt op dit weiland woningen te kunnen bouwen. Foto: Actief Media

'Woonvisie' Tytsjerksteradiel: meer tijd

BURGUM/EARNEWALD - De bespreking van de 'Woonvisie' van Tytsjerksteradiel in de gemeenteraad loopt vertraging op. Het aanvankelijke streven om deze visie op 17 mei meningsvormend te bespreken en in juni besluitvormend, wordt niet gehaald.

Dit is het gevolg van verschil van inzicht tussen de provincie Fryslân en de meerderheid van de gemeenteraad over de aantallen woningen die de gemeente de komende jaren mag bouwen. De gemeente betaalde mee aan de Sintrale As en kreeg daar een aantal van 150 woningen extra voor terug. De provincie Fryslân gaf toestemming bij Burgum driehonderd woningen te bouwen, ten westen van de Sintrale As, in de polder 'De Warren'.
Naar aanleiding van een brief van de provincie over de (concept-)woonvisie van de gemeente wil de raad eerst zekerheid hebben, dat de afspraak over 150 woningen extra nagekomen wordt.

Als vanouds beklemtoonden vooral de raadsfracties van FNP en CDA, dat er niet alleen nieuwbouw moet komen in Burgum, maar ook in andere dorpen van Tytsjerksteradiel. Het 'collectief particulier opdrachtgeverschap' (CPO) in Earnewâld kreeg bijval om noordelijk van dit dorp en westelijk van het Mindertsfean een nieuwbouwwijkje te ontwikkelen.