"Matig snelheid vanwege reeën"

BURGUM - Jaarlijks worden er in Nederland honderden, in het wild levende, dieren doodgereden door autoverkeer. Dit zijn vooral reeën, edelherten, damherten en wilde zwijnen. De Wildbeheereenheid Tytsjerksteradiel geeft een aantal tips.

Veel aanrijdingen worden veroorzaakt door een te hoge snelheid. Pas uw snelheid daarom aan, vooral tijdens en na zonsondergang. Bij een snelheid tot 60 kilometer per uur heeft het wild nog kans kans uw auto te ontwijken. Wijk zelf niet uit, houd het stuur recht, dat is voor u het veiligst. Houd er rekening mee dat er meerdere dieren kunnen volgen.

Wat te doen na een aanrijding met wild? Bel direct de politie: 0900 – 8844, ook als het dier niet blijft liggen. Geef zo goed mogelijk de locatie door. Wacht de komst van de politie of de faunabeheerder (rustig) af.

Wat beslist niet doen? Rijd niet door, dat is strafbaar. Ga nooit achter het dier aan, laat dit aan de deskundige faunabeheerder over. Bel niet met de dierenambulance maar met de politie. In het wild levende dieren, zoals edelherten, wilde zwijnen en reeën hebben weinig kans na revalidatie te overleven.

De dierenambulance ontfermt zich wel over het 'klein' wild dat is aangereden en nog levend wordt aangetroffen, zoals dassen, vossen, marters en vogels. Neem het aangereden wild nooit mee. Geef het ook niet aan derden. Het zijn beschermde dieren en de Flora- en Faunawet staat dit niet toe. Meenemen is dus strafbaar.