Ruiters en amazones met een beperking kunnen paardrijden in manege Onder de Linde in Beetsterzwaag.
Ruiters en amazones met een beperking kunnen paardrijden in manege Onder de Linde in Beetsterzwaag. Foto: Ingezonden.

Jubileumfeest manege Onder de Linde

BEETSTERZWAAG - Manege Onder de Linde in Beetsterzwaag is al dertig jaar lang van grote betekenis voor ruiters met een beperking. De ruiters, vrijwilligers en vaste bezoekers vieren het jubileum in de eerste week van maart op een bescheiden wijze. Dit najaar - in de derde week van september - is er een groot jubileumfeest.

"Dan willen we graag uitpakken. We zitten in een prachtige omgeving, dus daar willen we tijdens ons jubileumfeest ook gebruik van kunnen maken", zegt Simon van der Let, voorzitter van stichting Manege Onder de Linde. Manege Onder de Linde is al dertig jaar een voor Friesland unieke manege. In eerste aanleg is het opgezet als kleine buitenmanege voor kinderen van het toenmalige 'Kinderrevalidatiecentrum Lyndensteyn'. Daarna werd een stichting opgericht om het paardrijden voor mindervalide kinderen te behouden voor Beetsterzwaag.

Het lukt allemaal met een groot aantal ruiters, vrijwilligers en vaste bezoekers. Zij vieren in de week van maandag 5 tot en met zaterdag 10 maart het jubileum om zo stil te staan bij de datum van 3 maart 1988, toen de oprichtingsakte van stichting Manege Onder de Linde in Beetsterzwaag werd ondertekend. Op vrijdag 21 en zaterdag 22 september wordt het grote jubileumfeest gehouden. "Daar willen we de ruiters en het hele dorp bij betrekken", aldus Van der Let. Vrijdags is er feest voor genodigden met onder andere demonstraties. Zaterdags is er een Open Dag, waarbij er ook demonstraties zijn en alle onderdelen van de manege bekeken kunnen worden. In Manege Onder de Linde kunnen ruiters met een beperking therapeutisch of recreatief paardrijden, maar ook valide kinderen uit de regio. De integratie tussen invalide en valide kinderen bevorderen is nog steeds een missie van de stichting.