Het 1 op 1-debat tussen Hiske de Boer (links, Singelland Drachten) en Marije Westra (Lauwers College).
Het 1 op 1-debat tussen Hiske de Boer (links, Singelland Drachten) en Marije Westra (Lauwers College). Foto: Actief Media

Stellingwerf College strijkt met de eer in Statenzaal

LEEUWARDEN - De twintigste aflevering van de Friese voorronde van 'Op weg naar het Lagerhuis' werd maandag uiteindelijk geen succes voor scholieren uit deze regio. Hiske de Boer uit Eastermar mocht in de provinciale 'speech-finale' aantreden tegen Ruben Boersma (Stellingwerf College) en verloor.

Door Gerrit van der Meer

Hiske haar finalespeech ging over de stelling, dat mensen in Nederland niet meer zichzelf kunnen zijn, omdat ze teveel in hokjes worden geplaatst. "Ik hie my goed taret. Wy hawwe in soad oefene op skoalle, om de twa wiken op tiis deitemiddeis, dus yn ús frije tiid. Gelokkich wiene der sekuer tsien learlingen dy't meidwaan woene, dat wie ek it oantal dat meidwaan moast. Dus dêr krigen wy gjin gedoch oer."

Het Stellingwerf College won de finale-debatronde, tegen OSG Sevenwolden (Heerenveen). Die school mag het winnende team afvaardigen naar de achtste finale. Waneer die wordt gehouden is nog niet bekend.

Van de zes deelnemende schoolteams eindigde het Christelijk Beyers Naudé College uit Leeuwarden als laatste. Het Dockinga College (Dokkum) werd vijfde. Lauwers College en Singelland werden gedeeld derde. OSG Sevenwolden stond in punten bovenaan na de eerste drie debatronden, met een puntenrecord, aldus organisator Frits Bloemberg.
Hiske de Boer trad ook aan in het 1 op 1-debat, als onderdeel van de derde ronde, tegen Marije Westra van het Lauwers College uit Buitenpost. Bovendien 'streed' ze volop mee in de twee andere debat-onderdelen: het vaste rollen-debat en het 360 graden-debat. Het 'vaste rollen-debat' houdt in dat elk team een door de organisatie bedachte stelling moet verdedigen, of juist bestrijden. In dit geval was de stelling: "Inleveren van privacy is nodig voor onze veiligheid."

Het team van het Lauwers College probeerde de stelling onderuit te halen. "Hoeveel doden waren er dit jaar in Nederland door terrorisme? Nul! En vorig jaar? Nul! En het jaar dáárvoor? Nul!" De jury had de meeste waardering voor de opmerking van Folkert Boer: "Wie controleert de overheid?"

Een leerling van Singelland maakte de kwestie zeer persoonlijk: "Stel dat er door terrorisme een dierbare van je omkomt? Wat is meer waard: de privacy of die dierbare?"

In het zogeheten 360 graden-debat moet ergens halverwege het debat van standpunt gewisseld worden: voorstanders worden tegenstanders, en omgekeerd. De stelling was: 'Het plaatsen van windmolens in Fryslân moet doorgang vinden'. Een van de leerlingen van het Lauwers College deed een nogal wilde uitspraak: "Er sterven per jaar 150.000 vogels door windmolens, in Friesland!" Geen van de opponenten ging hier tegenin.

De jury van deze derde ronde bestond uit PvdA-statenlid Hetty Janssen uit Leeuwarden, oud-gedeputeerde uit de provincie Utrecht Jippe Hoekstra en bijna gepensioneerd gemeente-ambtenaar Fred Bulk.