Een vrijwilliger van Home Start kan een steuntje in de rug zijn.
Een vrijwilliger van Home Start kan een steuntje in de rug zijn. Foto: Ingezonden

Vrijwilligers Home Start steunen gezinnen

BURGUM - Home-Start biedt opvoedingsondersteuning, praktische hulp en vriendschappelijk contact aan gezinnen met jonge kinderen. Het is laagdrempelig, gelijkwaardig en sluit aan bij de ouders.

Home-Start is een internationaal gecertificeerd programma en is vijf jaar geleden gestart in Noordoost Friesland. Home-Start is er voor ouders die tijdelijk een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Een vrijwilliger komt wekelijks bij de ouders thuis en biedt steun, een luisterend oor, praktische hulp, maar ook gezelligheid. Dit programma sluit goed aan op het reguliere aanbod van professionele organisaties en wil zwaardere hulpverleningstrajecten voorkomen.

Home-Start speelt in op de kracht van mensen, zodat ouders weer gaan geloven in hun eigen vaardigheden. Dit vraagt van vrijwilligers vooral om aan te sluiten bij de behoefte van ouders. Vrijwilligers komen een dagdeel per week, zolang de ouder dat wenst. Gemiddeld is dat één tot maximaal anderhalf jaar.

Vrijwilligers kunnen zich als ervaringsdeskundige goed inleven in de situatie van jonge ouders. Ze zetten hun persoonlijke vaardigheden volledig in voor het gezin. Nieuwe vrijwilligers zijn welkom. Zij volgen na inschrijving een basistraining van zes ochtenden. Daarin komt de werkwijze van Home-Start aan bod en wordt er geoefend met praktijksituaties. Reiskosten worden vergoed.

Meer informatie? E.Spaanstra@humanitas.nl,
06-35113852 | www.home-start.nl