Klaske Duursma en Riny van de Witte genoten dit najaar van hun bezoek aan Uganda.
Klaske Duursma en Riny van de Witte genoten dit najaar van hun bezoek aan Uganda. Foto: Ingezonden

"Oma's in Uganda zijn dankbaar als ze een huisje krijgen"

DRACHTEN - Riny van de Witte-Nicolai en Klaske Duursma uit Drachten zijn twee enthousiaste leden van de grannies2granniesfriesland. "Oma's in Nederland zetten zich in voor oma's in Uganda. Dat vind ik een mooi initiatief", zegt Riny van de Witte, die in het najaar zelf naar Uganda reisde en zag waaraan het Nederlandse geld wordt besteed.

Grannies2granniesfriesland is een groep grootmoeders uit Drachten en omgeving die zich het lot aantrekt van oma's in Uganda. In dat land is een hele generatie weggevaagd door de enorme aids-epidemie. Oude vrouwen worden niet verzorgd door hun kinderen, maar hebben de zorg voor hun verweesde kleinkinderen. Zij wonen soms met meer dan zes kleinkinderen in lemen hutjes die op instorten staan.

Grannies2granniesfriesland is de enige nog actieve groep van de landelijke organisatie Grannie2grannieNederland. De organisatie valt onder de paraplu van PEFO, een organisatie die zich inzet voor de wezen zelf. "Wij echter, richten ons zich dus op de grootmoeders", vertelt Riny van de Witte.

Grannies2granniesfriesland onderneemt allerlei activiteiten om geld in te zamelen, zoals kaarten maken, tasjes naaien of lezingen geven. "Bij de lezingen vertellen we over onze ervaringen in Uganda, en natuurlijk nemen we allemaal producten mee om te verkopen. We worden met grote regelmaat uitgenodigd door kerken, scholen en vrouwenverenigingen." De opbrengst van deze activiteiten en sponsorgelden (afgelopen jaar bijvoorbeeld van de Soroptimisten en Rotary) gaan volledig naar de grootmoeders. "Er blijft niets aan de strijkstok hangen", zegt Riny van de Witte.
Grannie2grannie bouwt van het ingezamelde geld huisjes voor de Ugandese oma's. "De grootmoeders die daarvoor in aanmerking willen komen, zijn lid van PEFO en komen geregeld bijeen op de PEFO-boerderij in Jinja, een stad aan het Victoriameer. Ze krijgen gewassen om te verbouwen en les in lezen en schrijven. Er is een kappersschool, naaischool, varkenshouderij en een kippenhouderij. Eens per per zes weken gaan de oma's samen aan de slag om - net als de oma's in Nederland - kaarten, tasjes en souvenirs te maken. De opbrengst is een financieel extraatje voor de Ungandese grannies."

Maandelijks bespreken de grannies wie van hen in aanmerking komt voor het volgende huisje. Wie is er op dat moment het slechtst aan toe? "Gammele en lekkende hutjes, te veel kinderen in een te kleine ruimte, ziekte... er zijn heel schrijnende situaties", zagen Riny en Klaske met eigen ogen, toen ze begin november vorig jaar zelf in Uganda waren. De bouw van het huisje kost de Ugandese grootmoeders niets, maar ze moeten wel kunnen aantonen dat de grond van henzelf is. Het huisje wordt ook echt hun eigen bezit.

Grannie2grannie heeft in Uganda een contactpersoon - Justine Ojambo - die voor hen de situatie in Uganda coördineert. "Hij leidt de besprekingen over wie het volgende huisje krijgt, hij houdt de bouw in de gaten en bewaakt de juridische situatie na de oplevering. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat iemand anders later het huisje van de grootmoeder komt opeisen", vertelt Riny.

Naast de huisjes wordt er dankzij Grannie2grannie ook jaarlijks een 'medical camp' georganiseerd. Hier kunnen de oma's zich kosteloos medisch laten behandelen door een artsen die hun diensten als vrijwilligers aanbieden.

Meer informatie kun je vinden op www.grannies2granniesfriesland.nl.