Deelnemers wordt gevraagd een stap naar voren te doen als ze het eens zijn met een stelling.
Deelnemers wordt gevraagd een stap naar voren te doen als ze het eens zijn met een stelling. Foto: Actief Media

Feanwâlden werkt aan lokale democratie

FEANWALDEN - Vóor het eind van dit jaar moet er een proef komen met 'lokale democratie' in Feanwâlden. Een werkroep streeft hier naar.

'Stemmen met je voeten' kan voor mensen die zich niet welbespraakt voelen een uitkomst zijn bij deelname aan besluitvorming. Het is een methode die bij Amerikaanse voorverkiezingen wel wordt gebruikt. "Je kunt het toepassen met wel twee- of driehonderd mensen tegelijk", zegt begeleidster Karin Vosters.

Dit 'stemmen met voeten' werd ook toegepast door de circa twintig deelnemers bij een workshop in Feanwâlden, vorige week woensdag onder leiding van Vosters. Haar methode heet 'sociocratie': de macht van de groep. "Als sociocratie goed werkt, worden politieke partijen overbodig", zegt Vosters.

De essentie is dat gewerkt wordt met 'consent'. Dat betekent dat je tegen het genomen besluit - na uitgebreid consulteren van de betrokkenen - geen onoverkomelijk bezwaar meer hebt. Verandert de situatie echter, dan mag je je instemming weer intrekken en het besluit opnieuw ter discussie stellen", legde Vosters uit.

De aanwezigen - deels uit het dorp Feanwâlden, deels afkomstig uit andere plaatsen - kregen eerst als 'opdracht' om een voorzitter te kiezen. Daarna moest een naam worden bedacht voor het nieuwe park dat aan de noordkant van het treinstation van Feanwâlden komt. Het dorp heeft het ontwerp voor dit park inmiddels omarmd. Of de uiteindelijk in de workshop gekozen naam ook de definitieve naam wordt, is niet zeker. Bovendien is het de vraag of de gemeente Dantumadiel er mee instemt dat 'het dorp' zelf de naam bedenkt voor het park. "Dat kin wierskynlik pas nei de riedsferkiezingen fan 21 maart", vermoedt Aije Klaren, "as der in nij kolleezje fan b. en w. beneamd is."
Er volgen nog twee workshops: 'Hoe bereiken we iedereen?' en 'Het opzetten van een pilot'. Meer info? Stuur een e-mail naar DorpsbelangenFF@gmail.com of bel 06-38930211.