Een grutto bij de Binnemiedepolder, onderdeel van de Grutte Wielen vlakbij Gytsjerk. Scan de foto met de Actief+ app en bekijk het filmpje dat Johan van de Gronden speciaal voor de lezers van Actief maakte.
Een grutto bij de Binnemiedepolder, onderdeel van de Grutte Wielen vlakbij Gytsjerk. Scan de foto met de Actief+ app en bekijk het filmpje dat Johan van de Gronden speciaal voor de lezers van Actief maakte. Foto: Albert Wester

Filosofisch café met Johan van de Gronden

DRACHTEN - Filosoof, voormalig directeur van het Wereld Natuur Fonds (2006-2016) en huidig voorzitter van het Nederlands Comité van de International Union for Conservation of Nature (IUCN) Johan van de Gronden is op 20 februari spreker in het Filosofisch Café Drachten.

In zijn in 2015 verschenen essaybundel 'Wijsgeer in het wild' breekt Van de Gronden een lans voor een morele benadering van natuurbescherming. De landschappen die wij koesteren of toetakelen zeggen iets over onze identiteit, over de waarden die wij delen en over het type samenleving dat wij nastreven. De verschraling van de biodiversiteit (veel minder (soorten) planten, insecten en zoogdieren dan voorheen) gaat gepaard met meer eenvormigheid van de cultuur en ontrafeling van sociale verbanden, vindt Van de Gronden.

"De overheersende opvatting van natuur in onze samenleving is utilitair: natuur moet vooral nuttig zijn, ergens toe dienen en het liefst direct bijdragen aan onze materiële welvaart. Wat een armoedige opvatting! Gelukkig zijn er ook tegenkrachten, zoals het Friese burgerinitiatief 'Kening fan 'e Greide', waar oude opvattingen van gemeenschapszin en culturele eigenheid opnieuw worden verbonden met het lot van weidevogels en de melkveehouderij", aldus Van de Gronden.

Hij zal ook ingaan op een hoopgevend, nieuw landelijk initiatief om te komen tot een deltaplan biodiversiteitsherstel. Een bont gezelschap van natuurbeschermers, wetenschappers en boerenorganisaties heeft de handen ineen geslagen om een ambitieus herstelplan voor de Nederlandse natuur op te stellen, met bijzondere aandacht voor het landelijk gebied.

Deze lezing sluit nauw aan bij 'Kening fan de greide', onderdeel van LF2018.

De avond is mede mogelijk door een financiële bijdrage van de gemeente Smallingerland.

Locatie: Brede school De Drait aan de Flevo 190 in Drachten, aanvang half acht, entree € 8,00, jongeren € 5,00. Meer informatie: www.filosofischcafedrachten.nl.