Door de natte winter zijn stukken land nu onder (bevroren) water gelopen in de Twizeler Mieden. Rechtsboven de kerktoren van Twijzel.
Door de natte winter zijn stukken land nu onder (bevroren) water gelopen in de Twizeler Mieden. Rechtsboven de kerktoren van Twijzel. Foto: Klaas Rozema

'Twizelermieden' geen hamerstuk

LEEUWARDEN - Het aanpassen van waterpeilen in de Twizelermieden wordt een bespreekpunt in het algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân op 20 februari.

Dat was vorige week dinsdag de conclusie van een debat in de betreffende adviescommissie. Jelly van der Meer sprak in namens Milieudefensie en pleitte voor hogere peilen dan de voorgenomen 40 tot 70 centimeter onder N.A.P., ten gunste van het behoud van veen en vorming van veen. Ook wees ze op het belang voor weidevogels.
Volgens het dagelijks bestuur is geen sprake van lagere peilen dan heden.

Enkele leden van de commissie reageerden: "Jo ynbring set ús wol oan it tinken", aldus Jelle Arjaans (Water Natuurlijk). Lieuwe Tamminga (VVD) vindt dat het voorgenomen peilbesluit voldoet aan de functie van natuur met agrarisch medegebruik. "As jo greidefûgels wolle, dan moat der ek ien of twa kear yn 't jier haaid wurde kinne. Dat kin net mei in 'plas-dras-peil', dan ferdwine krekt de greidefûgels."