Niewbouw in Hurdegaryp aan de Easter Omwei.
Niewbouw in Hurdegaryp aan de Easter Omwei. Foto: ActiefMedia

Woningen in Hurdegaryp zonder aardgas

HURDEGARYP - Aan de Easter Omwei en de nieuwe (of verlengde) straten De Kolk, It Súd en It Doekewiid verrijzen momenteel diverse types nieuwbouwwoningen. Ze hebben één aspect gemeen: er wordt geen aardgas aangesloten.

Deze nieuwbouw maakt deel uit van de zogeheten fase 2 van it plan 'It Súd' voor de oostkant van Hurdegaryp. Als gevolg van de economische crisis heeft dit gebied jarenlang op nieuwe ontwikkelingen gewacht, maar nu de vraag aantrekt, kan er weer volop worden gebouwd.

Harde wind en sneeuwbuien

De bouwvakkers trotseerden de afgelopen weken zowel harde wind als kou en sneeuwbuien. Op het moment dat bovenstaande foto werd gemaakt - vrijdagmiddag iets na 16.00 uur - was er nog één bouwvakker aan het werk, maar die was zonder 'telelens' fotografisch niet 'te vangen'.

De bouwsector klaagt momenteel - net als technieksectoren - steen en been over een tekort aan vaklieden. Een woordvoerder zei onlangs in tv-reportage, dat de sector hier zelf mede debet aan is. "Veel vaklieden hebben na 2008, toen de bouwcrisis begon, elders werk gevonden. De sector is te laat begonnen met het aanmoedigen van jongeren, voor de bouw te kiezen."

'Prefab' vaker binnen

Het buiten werken in de bouw neemt overigens fors af. Steeds vaker wordt 'prefab' in overdekte en verwarmde loodsen zoveel mogelijk binnen veel van het voorwerk gedaan. Dit blijkt goedkoper, sneller en veiliger te zijn. En wellicht aantrekkelijker voor aankomende, jonge bouwvakkers.