Lijnbus 51 (midden) staat klaar in Leeuwarden.
Lijnbus 51 (midden) staat klaar in Leeuwarden. Foto: Ingezonden

Opnieuw overleg over 'strekken' buslijnen

OENTSJERK - De provincie Fryslân houdt donderdag 8 en dinsdag 13 februari overleg met betrokken dorpsbelangen over een proef met het zogeheten strekken van buslijn 54 en 51. De provincie stelt ook ideeën van bewoners en reizigers zeer op prijs.

Donderdagavond gaat het over lijn 54 tussen Leeuwarden en Holwerd en komen vier dorpen ter sprake: Blija, Ferwert, Marrum en Hallum. Daar gaat ongeveer de helft van de bussen door de dorpen en de andere helft rijdt over de provinciale weg. Tijdens de proef die in juli begint en één tot twee jaar duurt, rijden alle bussen over de provinciale weg.
"Dat is flugger, komfortabeler en yn de doarpen ek feiliger", aldus projectbegeleider Marijke Kramer namens de provincie Fryslân.

Dinsdag 13 februari is er overleg over lijn 51 en gaat het over de dorpen Gytsjerk, Aldtsjerk, Readtsjerk, Burdaard (Stiennendaam) en Rinsumageast.

Provinciale Staten drongen er in december op aan, "in de pilot (= proef) een dunne lijn toe te voegen van Marrum, via Burdaard en Feanwâlden, of Dokkum-Burdaard-Oentsjerk." Daar rept de provincie nu niet over.
Mensen met ideeën over de buslijnen 51 en 54 - bijvoorbeeld wat betreft de aantallen fietsenrekken - kunnen hun reactie geven via e-mail ov@fryslan.frl of via hun 'eigen' dorpsbelang.

"It is gjin besuniging"

"It is gjin besuniging", zei gedeputeerde Johannes Kramer in december desgevraagd, voorafgaand aan de statenvergadering. "It is wol effisjenter, feiliger en komfortabeler. En wy wolle ynvestearje yn in skjinner iepenbier ferfier."