Zwembad Buitenpost wordt duurder

BUITENPOST - De gemeente Achtkarspelen wil het beheer en de exploitatie van zwembad De Kûpe in Buitenpost overnemen. Dat is nu nog een verantwoordelijkheid van stichting Sportcentrum 8kspelen. De investering wordt hoger: circa 5,9 miljoen euro, oftewel 4,5 ton extra.

Wethouder Jouke Spoelstra geeft aan dat het college graag, in goed overleg met het huidige bestuur en het personeel, deze overdracht verder vorm wil geven. De gemeente wil huidig zwembad De Kûpe open houden tot een nieuw zwembad klaar is.

Verder vraagt het college, op verzoek van waterpolovereniging PWC, een extra krediet van 75.000 euro m het zwembad twee meter diep te maken in plaats van 1,80 meter.
Het hogere investeringskrediet heeft uiteindelijk geen effect op de verwachte jaarlijks lasten voor aflossing en afschrijving. Die blijven nagenoeg gelijk, onder andere vanwege een lagere rentestand, is de verwachting.

Na de nieuwbouw wil het college het beheer en de exploitatie van het zwembad overhevelen van de stichting naar een bv. Dit geeft belastingvoordeel. Volgend jaar komen er echter nieuwe landelijke regels, die kunnen leiden tot heroverweging van dit besluit.

Streven: medio 2020 klaar

De raad van Achtkarspelen spreekt 15 februari over de nieuwbouw van zwembad De Kûpe in Buitenpost. Bij een positief besluit kan de bouw naar verwachting in 2019 starte en kan er medio 2020 in het nieuwe bad gezwommen worden.