Johan van der Kooi op het ijs. Naast recreatieve schaatsers weten ook topsporters de ijsbaan te vinden.
Johan van der Kooi op het ijs. Naast recreatieve schaatsers weten ook topsporters de ijsbaan te vinden. Foto: Actief Media

Elfstedenhal richt zich op de recreatieve schaatser

Naam: Johan van der Kooi
Leeftijd: 44
Woonplaats: Leeuwarden (geboren in Burgum)
Functie binnen de Elfstedenhal: directeur

De Elfstedenhal is in 2015 geopend. Hoe zijn de eerste tweeënhalf jaar verlopen?

Prima, wij werken voor een stichting, het doel is dus geen winst, maar zo veel mogelijk mensen uit de wijde omgeving kunstijs bieden. Dat lukt erg goed, we ontvangen zo'n 200.000 bezoekers per seizoen. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van de oude ijshal aan de Heliconweg.

Waar bent u het meest trots op?

Eén van de belangrijkste doelstellingen voor de nieuwe Elfstedenhal was om een sfeervolle, open en gezellige sfeer te creëren. Best een opgave bij zo'n groot gebouw. Maar ongevraagd krijgen we dat nu heel vaak terug van onze bezoekers. Daar ben ik heel blij mee.

Op wat voor doelgroep richt u zich met de Elfstedenhal?

We richten ons erg op de breedtesport, recreatieve schaatsers uit deze regio. Dit is een erg grote doelgroep, kijk maar eens om je heen bij de korte periodes natuurijs. De uitdaging is om deze zelfde aantallen ook in de Elfstedenhal te laten schaatsen. Daarnaast proberen we zoveel mogelijk kinderen het schaatsen te leren. Denk bijvoorbeeld aan het schoolschaatsen. Daar doen 6.000 kinderen per jaar aan mee.

Waarin onderscheidt u zich van andere ijsbanen, zoals Thialf?

Thialf heeft als primaire doelgroep de topsporters en internationale wedstrijden. De beide ijsbanen vullen elkaar dus eigenlijk heel goed aan. We hebben dan ook een erg goede samenwerking. We kunnen elkaar juist versterken. Dat geldt ook voor de andere ijsbanen in Nederland, we helpen elkaar om de schaatssporten zo goed mogelijk te bedienen en te laten groeien.

Hoe speelt u in op grote evenementen zoals LF2018?

Veel schaatsverenigingen in de Elfstedenhal draaien hun eigen LF2018-programma. Daarnaast is de Elfstedenhal locatie van één van de hoofdprojecten, de European Sports For All Games. Een soort demonstratie van allerlei cultuursporten in Fryslân en Europa. Hiervoor leggen we speciaal kunstijs neer, midden in de zomer! www.elfstedenhal.frl