Palingvangst in Feanwâldsterwâl.
Palingvangst in Feanwâldsterwâl. Foto: Marieke Kijk in de Vegte

Iepen doar(p): zelfportret van Feanwâldsterwâl

FEANWALDSTERWAL - "Het ultieme dorpsportret", dat is volgens projectmanager Benthe van Aalst een goede omschrijving van 'Iepen doar(p)', waarmee de inwoners van Feanwâldsterwâl als het ware zichzelf portretteren.

Het idee kwam van oud-inwoner Paul Litjens, die met hulp van Sippy Tigchelaar en Hester Heite zoveel mogelijk inwoners (minimaal één per woning) heeft geïnterviewd én gefilmd. Dit levert van bijna elke woning en de bewoner(s) daarvan een klein, intiem portret op: filmpjes en vraaggesprekken van twee tot drie minuten, én foto's. De filmpjes worden van 12 februari tot en met 8 augustus, iedere werkdag uitgezonden op internet (de website iependoarp.eu) en bij Omrop Fryslân zowel op radio als op televisie.

'Jongste dorp' van 't land
schrijft geschiedenis

Feanwâldsterwâl is wellicht het jongste dorp van Nederland vanwege de in 2011 verkregen dorpsstatus. Het telt 128 huishoudens die het afgelopen jaar stuk voor stuk audiovisueel zijn geportretteerd. De deuren gingen open voor Sippy Tigchelaar, Sjoerd Litjens en Hester Heite. Zij interviewden 128 bewoners over het leven in het dorp, het leven zelf en de dagelijkse bezigheden.
Fotografen Tryntsje Nauta en Marieke Kijk in de Vegte portretteerden de bewoners.
Het resultaat is een portret van een dorp dat op persoonlijke en diverse wijze vertelt waarom en hoe mensen wonen waar ze wonen. Iepen Doar(p) legde zodoende de hedendaagse geschiedenis van het kleine Friese dorp vast voor toekomstige generaties. Iepen Doar(p) maakt deel uit van het hoofdprogramma van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad 2018.