Pier Boonstra vertelde over 'Juf Lize', een verhaal dat zich afspeelt rondom Burgum.
Pier Boonstra vertelde over 'Juf Lize', een verhaal dat zich afspeelt rondom Burgum. Foto: Ingezonden

Ook Burgum gaf startsein LF2018 met verhalen

BURGUM - Vrijdagavond 26 januari ontmoette heel Friesland elkaar in musea, instellingen en bij mensen thuis om te luisteren naar verhalen. Er waren erg veel mensen op de been. Op veel locaties: volle huiskamers, knusse locaties, drukte in musea en hier en daar rijen voor de ingang.

Ook in Burgum werd er door het vertellen van verhalen het startsein gegeven voor Culturele Hoofdstad LF2018. In de 'Kruiskerk' en in het Observeum (streekmuseum & sterrenwacht) werden gelijktijdig op beide locaties van 19.00 uur tot 22.00 uur, doorlopend en wisselend verhalen en vertellingen gebracht.
In de Kruiskerk vertelde Keimpe van der Meer over het Van Dam-orgel en Henk Plantinga over objecten uit de duizend jaar oude kerk en het vroegere, naastgelegen klooster.

Verhalen over bijzondere mensen en plaatsen

Aan de Menno van Coehoornweg – dichtbij de plaats waar ooit het klooster stond – staat nu het 'Observeum'-gebouw, waarin de sterrenwacht en het streekmuseum zijn gehuisvest. Daar verhaalden diverse vertellers onder andere over Burgumer kapper/bootontwerper Hendrik Bulthuis, over Burgumer zilver en over unieke bodemvondsten uit de omgeving.

Via de Kerklaan, de weg van de 'Kruiskerk' naar het museumgebouw (of in omgekeerde richting), werden bezoekers langs een lichtjesweg begeleid door historisch geklede gastvrouwen en -heren.

In 't Roodhert vertelde Klaas R. Henstra over Burgumers die voor 1970 aan de Achterwei woonden (nu de Menno van Coehoornweg). Alle locaties werden vrijdagavond druk bezocht.