Klaasje en Jan Faber in de hal die veel laat zien van hun leven: links een borduurwerk van Klaasje met familienamen. Rechts de onderscheiding die amateur-geoloog Jan Faber ontving van de koningin.
Klaasje en Jan Faber in de hal die veel laat zien van hun leven: links een borduurwerk van Klaasje met familienamen. Rechts de onderscheiding die amateur-geoloog Jan Faber ontving van de koningin. Foto: ActiefMedia

Jan Faber en Klaasje Ferwerda uit Gytsjerk 70 jaar getrouwd

GYTSJERK - Burgemeester Jeroen Gebben brengt vandaag, woensdag 31 januari, een bezoek aan het echtpaar Faber-Ferwerda uit Gytsjerk. Jan Faber en Klaasje Ferwerda vieren dat zij 70 jaar geleden trouwden.

Dat deden ze op jonge leeftijd, 18 en 19 jaar oud. Gezamenlijk hebben ze de gezegende leeftijd bereikt van 88 en 89 jaar. "Wy hawwe al in soad meimakke", zegt Klaasje Faber. "Foaral goede dingen, mar lykas eltsenien hawwe wy ek fertrietlike saken meimakke."

Jan Faber werd geboren op 27 juli 1928 op Oosteinde, onder Gytsjerk. Klaasje Ferwerda is geboren in Mûnein, op 19 mei 1929. Het echtpaar woonde zeven jaar in Leeuwarden en vervolgens altijd in de Trynwâlden. Ze kregen zes kinderen, twaalf kleinkinderen en inmiddels vijftien achterkleinkinderen.

Vanaf zijn dertiende werkte Jan Faber bij de boer. Op zijn zeventiende is hij omgeschoold tot metselaar. Na hun trouwen zorgde Klaasje voor de kinderen, eerst drie dochters, geboren in 1948, 1951 en 1952.

Na enkele jaren kon Jan Faber leraar worden op de ambachtsschool. Dat is hij eenentwintig jaar geweest., tot hij met de VUT ging. In 1957 werd het meidengezin verreikt met twee jongens, een eeneiige tweeling. In 1967 volgde er nog een nakomertje, opnieuw een jongen. "Trije jonkjes en trije famkes", zegt Jan Faber trots.

Hij had en heeft veel hobby's. Hij bouwde hun eigen huis in Gytsjerk, maakte houten beelden, schreef een boek over Indië en een boek over de Trynwâlden. Hij heeft een verzameling noordelijke zwerfstenen, sommige miljoenen jaren oud. Faber was voorzitter bij de fusie van de Sterrenwacht en het Streekmuseum. Voor al zijn activiteiten werd hij geridderd. Maar hij werd het meest bekend met het geologisch monument dat hij in 1999 realiseerde in Mûnein. Tweeëndertig jaar lang gingen Jan en Klaasje Faber naar Finland en Zweden om zwerfstenen te zoeken, die overeen kwamen met de zwerfstenen die hier in Nederland werden gevonden als overblijfselen uit de IJstijd. "Ik wist op stuit mear as de professionals", lacht Jan Faber. In 2008 ontving hij daarom als eerste amateur-geoloog uit handen van de koningin de 'Van der Lijn-onderscheiding'.