Afbeelding
Foto: Binne Kramer

Oudere autorijders laten zich testen

SUMAR - Het was gratis en het was leerzaam, dus kwamen er zaterdag enkele tientallen oudere autorijders uit Tytsjerksteradiel naar een praktijk- en theorietest in dorpshuis De Kamp in Sumar.

Door Gerrit van der Meer

Samen met een instructeur reden ze een half uur tot drie kwartier in Sumar en Burgum en omgeving, deden een ogen- en een reactietest en kregen een les over de nieuwste verkeersregels en -borden. De oudste deelnemer was bijna 94 jaar. Niemand riskeerde het rijbewijs, want het was een vrijblijvende test. Wel kon de test leiden tot het advies om zich door een (oog-)arts te laten testen.

De ouderen (een enkele zestiger en meest zeventigers en tachtigers) toonden zich nog vitaal. Hun reactiesnelheid was meestal 'voldoende' of zelfs 'uitstekend'. De ogentest van de 94-jarige verliep tamelijk moeizaam.

In de theorieles toonde instructeur Nico Lijcklema onder andere een dia van de nieuwe situatie in Burgum. Op het nieuwe 'plein' ter hoogte van de Hillamaweg mag autoverkeer maximaal 15 kilometer per uur. "Dan rydt eltsenien dêr te hurd! Wêrom is der net in rotonde makke?" was de kritiek van een bestuurster. Een betonblok op dit 'plein' is al door een bestuurder aangereden en verschoven. In de gemeenteraad werd donderdag gevraagd borden te plaatsen. B. en w. zijn dit vooreerst niet van plan. "Dat is niet de bedoeling van 'dielde romte'", zei wethouder Ellen Bruins Slot.