De wereldkampioen Sjoerd Flameling maakt per keer 25 liter snert, waarbij hij alleen verse producten gebruikt.
De wereldkampioen Sjoerd Flameling maakt per keer 25 liter snert, waarbij hij alleen verse producten gebruikt. Foto: Actief Media

Snert van de wereldkampioen snert koken voor goed doel

DRACHTEN - Ieder jaar ruikt het van oktober tot en met maart in huize Flameling in Drachten naar snert. Geen erwtensoep uit blik, maar haute cuisine, door de wereldkampioen snert koken. Voormalig chefkok en kookdocent op Singelland de Venen Sjoerd Flameling zamelt hiermee geld in voor een goed doel op Bali.

Sjoerd en Betty Flameling hebben een hechte band met het eiland Bali. Al jaren is dit hun favoriete vakantiebestemming. Deze band werd nog een stuk hechter toen het echtpaar hier een vrouw tegenkwam die werkte als manicure op het strand. Haar zaak liep niet goed. De familie Flameling besloot haar te gaan helpen. In 2003 werd Sjoerd Flameling wereldkampioen snert koken. Zijn bijzondere kooktalent kon hij gebruiken om geld in te zamelen. Vele bakjes snert verkocht het echtpaar voor het goede doel. Met de opbrengst kon de Balinese vrouw haar bedrijfje professionaliseren en haar kinderen konden nu naar school. Uiteindelijk lukte het haar om weer op eigen benen te staan. Ook hielp de familie Flameling een gescheiden vrouw met haar winkeltje.

Voor Sjoerd en Betty Flameling betekende dit echter niet het einde van het snert koken. Zij raakten betrokken bij het Teratai Dharma Centre. Hier worden doordeweeks kinderen met een beperking, zoals bijvoorbeeld een klompvoet, opgevangen. De bedoeling van het centrum is kinderen zo te helpen dat ze later in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien.

Het kleinschalige karakter van het project spreekt de familie Flameling aan. "Wy bringe de sinten der sels hinne", geeft Sjoerd Flameling aan. In maart stapt het echtpaar weer op het vliegtuig.
Eerst moet er nog even snert worden gemaakt. Deze wordt met heel veel liefde bereid. "Ik begjin mei in moaie, farske bûllon dy't oeren opstean moat", geeft Sjoerd Flameling aan. Aan de bouillon voegt hij eerst prei en ui en later de spliterwten toe. Zodra deze breken volgen selderij, winterwortel, knolselderij en aardappel. Vervolgens, wanneer het geheel weer kookt, worden natte worst, speklapjes, krabbetjes en zuurkoolspek van het Friberne-varken toegevoegd. En de rookworst? Die mag men zelf toevoegen. Sjoerd Flameling legt uit: "Dy kin der wol yn, mar dan nei de tiid, at jo it wer waarm meitsje, oars lûkt dy smaak der hielendal yn".