Vader en dochter Bouwmeester uit Warten zijn de nieuwe 
wereldkampioenen schutjassen.
Vader en dochter Bouwmeester uit Warten zijn de nieuwe wereldkampioenen schutjassen. Foto: Ingezonden

WK schutjastitel voor Bouwmeesters uit Warten

WERGEA - Schutjassen hoort bij het culturele erfgoed van Friesland en wat dat betreft paste het WK bij de opening van Leeuwarden als Culturele Hoofdstad.

Voor de twaalfde keer werd dit wereldkampioenschap in Wergea gehouden en met 78 deelnemers leeft het schutjassen dus nog steeds, al wordt de aanwas van jeugd wel minder.

Daarom was het extra leuk dat de titel naar de 21-jarige Lisette Bouwmeester uit Warten ging. Samen met vader Menno (56) versloegen zij in de finale het koppel Joop de Vries (68) uit Surhuizum en Dries Nicolai (58) uit Augustinusga met 15-6.

Een nuchtere Lisette na afloop: "Bij ons thuis wordt er nog veel geschutjast. Samen met mijn vader was dit de derde keer dat we meededen en wat dit betreft is drie keer scheepsrecht". De derde plaats was voor vader en zoon Johannes Duhoux uit Leeuwarden en Ype Duhoux uit Wirdum. Het grijpen van een WK titel zit waarschijnlijk in het bloed van de familie Bouwmeester. Na zeilster Marit, nu dus oom Menno en nichtje Lisette.

Overige uitslagen

Troost: 1e Bouke Wybrandi, Wergea. Jan Sinnema, Wergea. 2e Miranda Waringa, Tjalleberd. Rhodee de Jong, Tjalleberd. 3e Wiep van der Veen, Harkema. Wietze Boomsma, Houtigehage.

Poedel: 1e Hilly de Vries, Wergea, Anne de Vries, Wergea. 2e Thomas Bijlsma, Garyp. Lourens Hengst, Garijp. 3e Bettie Ypma Wergea en Wietze Ypma, Wergea.