'Jobinder' komt gedupeerden tegemoet

DOKKUM/BURGUM - Klanten van 'Jobinder' (leerling- en WMO-vervoer in Noordoost Friesland) kunnen rekenen op vergoeding van extra telefoon- en reiskosten, als ze kunnen aantonen dat ze die kosten gemaakt hebben.

Dit beloofde wethouder Pytsje de Graaf (FNP) donderdagavond in de raadsvergadering van Dongeradeel. Jouke Douwe de Vries (Dongeradeel Sociaal) had over de eerste paar weken van 'Jobinder' (vanaf 8 januari) een spoeddebat aangevraagd. De wethouder beloofde ook haar best te doen het telefoonnummer van Jobinder, waar nu nog voor moet worden betaald, zo mogelijk te veranderen in een gratis nummer.

Ze zei dat het WMO- en leerlingenvervoer "noait hûndert prosint sûnder flaters" zal gaan, want ook voordat 'Jobinder' de klus overkreeg van onder andere taxibedrijf Waaksma uit Buitenpost, ging er wel eens iets mis, waarschuwde ze.
Een soortgelijk antwoord kregen raadsleden in Burgum van wethouder Doeke Fokkema (CDA), die net als De Graaf toegaf dat er de eerste dagen teveel mis ging. Met name op de achtste januari bleken de taxichauffeurs en de taxicentrale (geëxploiteerd door Connexxion) door technische gebreken niet met elkaar te kunnen communiceren.

Ook bleken veel gegevens over het leerlingenvervoer niet accuraat te zijn. "Dan wiene de eardere sjauffeurs wol op 'e hichte, mar dy gegevens wiene dan wer net by de nije minsken bekend", zei Fokkema. De nieuwe werkwijze is bedoeld om leerling- en WMO-vervoer én 'De Opstapper' tot één systeem te bundelen.