Het tv-programma Zembla maakt opnames van het debat over Nederland en Afghanistan.
Het tv-programma Zembla maakt opnames van het debat over Nederland en Afghanistan. Foto: Actief Media

'Afghanistan-motie' krijgt volop steun

BURGUM - De Nederlandse regering moet onmiddellijk stoppen met het terug brengen van Afghaanse vluchtelingen naar Afghanistan. Dit land is beslist niet veilig, blijkt uit rapporten van mensenrechtenorganisaties als Amnesty International.

Door Gerrit van der Meer

Dit betoogde GrienLinks-raadslid Brigitta Scheepsma donderdag in de raad van Tytsjerksteradiel. Ze kreeg opvallend veel bijval: een motie met een oproep aan de voorzitter van de raad - burgemeester Jeroen Gebben - om genoemde boodschap over te brengen aan 'Den Haag' werd unaniem aangenomen. Een paar maanden geleden werd een soortgelijke oproep nog verworpen, omdat de raad zich dan te zeer met 'Haagse' poltiek zou bemoeien.
Scheepsma en haar mede-indieners Saskia van der Werf (PvdA) en Jantsje van der Veen (CU) hadden de oproep nu iets anders geformuleerd, zodat de feitelijke verantwoordelijkheid bij 'Den Haag' duidelijk wordt benoemd.

In de Tweede Kamer is onlangs een motie aangenomen, een nieuw 'ambtsbericht' over Afghanistan in mei uit te brengen, in plaats van eind dit jaar. TV-programma Zembla wijdt binnenkort aandacht aan de kwestie; wanneer precies is nog niet bekend.