De berm naast de snalle Bosweg bij Sumarreheide heeft het te verduren.
De berm naast de snalle Bosweg bij Sumarreheide heeft het te verduren. Foto: Actief Media

Drie opvallende 'rode punten' rond Centrale As

BURGUM / DE WESTEREEN / DOKKUM - CDA-raadslid Henk Siegers was donderdag in de raad van Tytsjerksteradiel de enige opvallend kritische woordvoerder over neveneffecten van de Sintrale As. Als bewoner van Sumarreheide heeft hij er zelf ervaring mee.

De Bosweg wordt volgens hem nu veelal gebruikt om vanuit Sumarreheide richting Drachten te rijden. Het weggetje is volgens hem te smal voor het toegenomen verkeer. De bermen worden stukgereden door elkaar passerende auto's. Hij deed z'n beklag in de raad. Andere raadsleden waren alleen positief over de Sintrale As of onthielden zich van commentaar. Wethouder Ellen Bruins Slot erkende het probleem en beloofde "met het projectbureau in overleg te gaan."

Bosweg en Miedloane vallen op

Een soortgelijke situatie doet zich voor op de Miedloane pal noordelijk van De Westereen. Woordvoerster Didi Boskma namens de gemeenten Dantumadiel en Dongeradeel: "Dankzij verkeerstellingen kunnen we goed monitoren hoe de (nieuwe) verkeerstromen lopen. In samenwerking met de provincie kunnen we hierop anticiperen, door bijvoorbeeld het nemen van (verkeersremmende) maatregelen of het verbreden van bermen."
Op recente verkeerstellingskaartjes duidt een 'rode punt' op toename van het autoverkeer (derde kwartaal 2017 ten opzichte van nulmeting in 2010-2012). De Bosweg heeft een toename van autoverkeer (+ 86, is 24 procent, de Miedloane ten noorden van de Westereen (+ 422, is 29 procent toename) en de rotonde in Dokkum op het kruisvlak van de Lauwersseewei, de Metslawiersterweg, de Rondweg-Noord en de Dongeradyk (+ 975, is 40 procent toename).

De 'rode punten' op de Sintrale As en de Wâldwei duiden ook op een toename van het autoverkeer, maar dan 'wenselijk'.