Ook vandaag de dag laten veel kunstenaars zich inspireren door de kunststromingen De Stijl en Dada. Het is te zien bij de huidige tentoonstelling in Museum Dr8888.
Ook vandaag de dag laten veel kunstenaars zich inspireren door de kunststromingen De Stijl en Dada. Het is te zien bij de huidige tentoonstelling in Museum Dr8888. Foto: ActiefMedia

Vier keer Dada en De Stijl in Museum Dr8888

DRACHTEN - In 2018 viert Museum Dr8888 op vele verschillende manieren de erfenis van Dada en De Stijl tijdens Culturele Hoofdstad, Leeuwarden-Fryslân 2018.

Het museum presenteert dit jaar vier boeiende tentoonstellingen over Dada en De Stijl: de unieke verbondenheid met Drachten en de voortdurende invloed van deze bewegingen op kunstenaars en hun artistieke productie tot en met de dag van vandaag. Ook buiten de muren van het museum organiseert Museum Dr8888 allerlei activiteiten en evenementen in het kader van Dada en De Stijl. Daarbij werkt het museum samen met andere (culturele) partners, ondernemers en inwoners van Drachten, om hun woonplaats de kleurigste plaats in Nederland te maken.

In 2017 deed Museum Dr8888 mee aan de landelijke viering van 100 jaar De Stijl. Stonden in dat jubileumjaar de 'Founding Fathers' van de beweging centraal, in 2018 staan hun opvolgers in de spotlights. In de tentoonstelling Beyond Dada en De Stijl Part I, die tot 8 april te zien is, passeren kunstenaars van de jaren vijftig tot nu de revue. Hoe is De Stijl na de Tweede Wereldoorlog weer opgepakt? Welke kunstenaars hebben zich laten inspireren door De Stijl of voelen zich zelfs onderdeel van een traditie? Ook wordt een selectie getoond van hedendaagse kunstenaars die zich verwant voelen aan deze historische avant-gardebeweging.

'Volmaakte imperfectie'

Tot en met 25 februari is tevens de fotovoorstelling 'Volmaakte imperfectie' te zien. Deze tentoonstelling, die het 'imperfecte' en de schoonheid van 'fouten' toont, omvat werk van onder andere de studenten Jane Tiel en Judith Abels van ROC Friese Poort en wordt gehouden in het Atelier van Museum Dr8888. Naast de foto's zullen daar ook de beste creaties uit De DADA Kunsttas (Art & Design) worden getoond.

Van 24 april tot en met 7 juli is de tentoonstelling: 'Kind van Mondriaan: Siep van den Berg' te zien en nog later in het jaar, van 22 juli tot en met 30 september, is er aandacht voor Beyond Dada & De Stijl, part 2. Daarna is het tijd voor 'Fries Expressionisme: Not Afraid of the New', te zien van 14 oktober 2018 tot en met 13 januari 2019.