Finale Friese Onderneming van het Jaar

LEEUWARDEN - Zes ondernemingen zijn genomineerd voor de 2018 editie van de Verkiezing Friese Onderneming van het Jaar (VFO). Uit een lange kandidatenlijst zijn de gekozen genomineerden: Aquatec Industries (Woudsend), JD Engineers (Oldeouwer), Sidijk (Heerenveen), Kooi Security (Drachten), SPiTS (Oosterwolde) en Paques Holding (Balk). Deze laatste won de Verkiezing eerder in 1990.

Tot dit moment was een werkgroep verantwoordelijk voor de lijst met kandidaten. Zij selecteerden deze zes. Nu ligt het lot in handen van de jury en bovenal de genomineerden zelf. Aan de hand van een uitgebreide vragenlijst en de Business Maturity Model Scan van Deloitte en een financiële analyse laat de jury zich informeren. Deze scan beoordeelt de 'volwassenheid' van de genomineerde ondernemingen op het gebied van strategie, mate van innovatie en bedrijfsvoering van de deelnemende bedrijven. De financiële resultaten worden nog verder uitgediept door financiële specialisten van de Rabobank.

12 maart en 10 april

Wat opvalt is dat de groep genomineerden zeer divers is samengesteld en zelfs een kandidaat kent die al eerder heeft gewonnen (Paques was winnaar in 1990). "Je ziet in deze groep genomineerden terug hoe divers het bedrijfsleven in Friesland is, maar ook hoe bedrijven zich kunnen ontwikkelen." Maandag 12 maart presenteren de genomineerden zich aan de jury. Zij selecteren dan drie finalisten. In aanloop naar de finale op dinsdag 10 april bezoekt de jury de finalisten voor een verdieping in de bedrijfsvoering, het product, de markt en de mensen die er werken.