Dick Jongman en Peter van der Ploeg (linksvoor), de overige artiesten en Riemie Hoeksma (linksachter). Zie ook het filmpje met de ActiefPlus-App.
Dick Jongman en Peter van der Ploeg (linksvoor), de overige artiesten en Riemie Hoeksma (linksachter). Zie ook het filmpje met de ActiefPlus-App. Foto: Actief Media

Loflied op Leeuwarden in zeven talen

LEEUWARDEN/DE WESTEREEN - 'Leeuwarden, Culturele Hoofdstad van mijn dromen': de liefde voor Leeuwarden verteld in zeven talen en de geschiedenis van de stad en Fryslân verbeeld in film en muziek.

Dit is een ambitieus project van zanger Dick Jongman en gitarist Peter van der Ploeg. Op zaterdag 17 februari voeren beide heren het spektakelstuk samen met een groot aantal artiesten uit Noordoost Friesland op in poppodium Neushoorn in Leeuwarden.

De zeventigjarige Dick Jongman schrijft al jaren liedjes, vooral in het Fries en Nederlands. De oud-reisleider heeft een grote passie voor talen. Momenteel woont hij in Feanwâlden, zijn 'roots' liggen in Assen. Toen hij in Friesland kwam wonen, twijfelde hij geen moment om Fries te leren bij de Afûk. Hij spreekt de taal nu vloeiend, net als Zweeds, Spaans, Frans, Duits en Engels. Gitaarles en ondersteuning bij het schrijven van de liedjes krijgt hij van De Kast-gitarist Peter van der Ploeg.

Tijdens een van de lessen liet hij de tekst voor zijn nieuw geschreven lied horen: 'Leeuwarden, Culturele Hoofdstad van mijn dromen'. Een ode aan de stad die hij leerde kennen toen hij er als biologieleraar werkte. De tekst sprak Van der Ploeg aan, hij schreef er de muziek bij. Jongman wilde het liedje opnemen en dan naar de organisatie van LF2018 te sturen. "At se it neat fine, dan litte wy it sa", had Jongman tegen Van der Ploeg gezegd. Hier was Van der Ploeg het niet mee eens: "Sa sit de wrâld net yn elkoar!" Even later zei Van der Ploeg: "Dan dogge wy it tegearre". Zo geschiedde. 's Avonds had Van der Ploeg al zeven vertalingen in zijn mailbox. Van der Ploeg vond de volgende artiesten bereid om mee te werken, om het nummer in zeven talen op te nemen: Hans Kuypers ('Ninelives'), Lars van Sante, Arnold Wiegersma, Selma Mae, Hillie Kooistra, Bauke en Zweitze de Roos ('Gjin Belies').

In de professioneel uitgeruste studio van Van der Ploeg in De Westereen werd het nummer in de verschillende talen opgenomen. Voor ieder nummer is een arrangement gemaakt passend bij de taal. De verschillende uitvoeringen van het lied zijn op Youtube te vinden. De deelnemende artiesten komen uit Noordoost Friesland en hebben nog niet vaak op grote podia opgetreden. Een paar hiervan meldden hiervan te dromen. Als favoriet podium werd Neushoorn in Leeuwarden genoemd. Van der Ploeg en Jongman zagen een kans en zetten zich hier - met hulp én met succes - voor in.

Het project werd verder uitgewerkt. De heren besloten het project zelf te financieren. Van der Ploeg en Jongman doken verder in de historie van Leeuwarden. Er werd een verhaallijn geschreven rondom de liederen en een bevriende cineast regelde videobeelden. Naast de zeven verschillende uitvoeringen van het lied komen op deze avond ook nog andere mooie liederen voorbij die betrekking hebben op de geschiedenis van Leeuwarden en Fryslân. Presentatrice Riemie Hoeksma begeleidt het publiek op 17 februari tijdens de reis door de tijd.

De voorstelling begint om 20.00 uur, kaarten à € 10,00 zijn verkrijgbaar aan de kassa bij Neushoorn en online te bestellen via
www.neushoorn.nl à € 12,00.